четвртак, 26. новембар 2009.

Mamina pita sa jogurtom



Neke pite detinjstva zauvek ostaju mamine, iako imaju neki drugi naziv i kao ih vaša mama sad više možda i ne pravi. Tako i ova pita sa jogurtom zauvek će ostati Mamina pita, i zauvek ću  misliti da se može napraviti sa ova četiri fila:
makom
orasima
višnjama
i bundevom
( iako može sa bilo kojim drugim, uvek ali baš uvek pravim isključivo ovu kombinaciju)

Potrebno je:
1/2 kg tankih kora za pitu
4 jajeta
2,5 čase od 2dcl šećera
1,5 čaša griza
1,5 čaša ulja
1 prašak za pecivo
1 vanil šećer
1/2l jogurta
Ove sastojke sve pomešati u dubljoj posudi lagano sjediniti varjačom da se dobije fina smesa!
Za nadev:
300g-400g višanja bez koštica
150g maka
150g oraha
200g narendanih bundeva
200g sira
U zavisnosti od čega šećite da napravite fil.
Ako pravite fil od oraha ili maka,mak i orase poparite.Dodajte i suvo groždje ukoliko volite.
popariri znači pošećeriti i preliti vrućim mlekom.
Ako pravite fil od sira sir treba pošećeriti,takodje možete dodati suvog griždja.
Za nadev od bundeve ili jabuke,treba jabuke i bundeve narendati te pomešati sa šećerom,možete dodati i cimet.
Takođe višnje moćete pomešati sa malo prezle.
Postupak:
Za početak treba da prebrojite kore.Treba da ih bude 16 komada u pakovanju 40x36cm po četiri kore.
Prvu koru raširite te premazati prelivom od zogurta,zatim staviti drugu koru premazati je i tako dok ne premazete sve četiri kore..
Na četvrtu koru se sa kraja duze strane stavi filte se uvije u rolat.
Ovako nafilujte sve četiri rolade.
Stavite ih u podmazan i pobrasnjavljen pleh.
Premaz koji vam je ostao iskoristite tako sto će te preliti preko sve četiri rolade.
Pitu peći u zagrejanoj rerni da dobije zlatnu boju.

6 коментара: