I sada ih rado pravim kada mi je potreban neki brzinski sitni kolač.
Potrebno je:
250 g mlevenih oraha
250 g mlevenog keksa
700 g secera
20 kasika vode
150 g cokolade za kuvanje
200 g maslaca
Za glazuru
100 g cokolade za kuvanje-Menaž
50 g maslaca
Priprema:
U šerpu stavite vodu da proključa,a potom dodajte šećer.Kuvajte dok se šećer ne rastopi.Potom dodajte mleveni keks,promešajte,potom dodajte mlevene orase i sve lepo sjedinite.
Ostavite da se masa malo prohladi.Zatim dodati maslac koji ste prethodno malo varjačom izradili.
U drugoj posudi rastopite 150 g čokolade pa u rastopljenu čokoladu dodajte polovinu pripremljene smese i dobro izmešajte.
Namažite pleh maslacem pa zatim rasporedite deo sa čokoladom,a na njega svetliji deo.
Priprema glazure:
Rastopite čokoladu i maslacte prelite formiranu bajaderu.
SVEKRVINE OČI
Svekrvine oči su sitni kolači veoma dekorativni i ukusni,pogotovo za ljubitelje suvih smokava.
Priprema je malo duža,ali isplati se.
Kod njih mi smeta samo naziv...:)
Potrebno je:
125 gr secera
250 gr mlevenih oraha
200ml vode
200gr suvih smokava
po potrebi polutke oraha-jezgra
glazuraod čokolade:
100gr cokolade
50 gr margarina
ili ih samo uvaljajte u mlevene orahe.
Priprema:
Smokve potopite u jedan sud,zajedno sa šećerom i vodom,kako bi smekšale i kako bi ste ih mogli napuniti jezgrom oraha.
Zatim ih procediti a ostatak vode ušpinovati sa šećerom i mlevenim orasima.Ako vam je masa redka dodajte mlevenog keksa.
Svaku smokvunapuniti polutkom oraha a potopm obložiti smesom,napraviti lopticu.
Ostaviti u zamrzivač da se stegnu.
Možete ih preliti glazurom od čokolade ili ih samo uvaljati u mlevene orahe.
Pre posluživanja oštrim nožem ih presecite na pola.
Uvek pravim duplu meru,tada stavim 250g mlevenih oraha i 250g mlevenog plazma keksa.
Jako mi se sviđaju oba kolača, a u tvojoj izvedbi izgledaju fantastično. :)
ОдговориИзбришиSuper su ti bajadere. ja imam neki recept koji nema veze s bajaderama (ali isto je fin :) ) drugi put ću probati tvoj
ОдговориИзбришиVera,
ОдговориИзбришиvery delicious, beautiful,
superlative!
Hugs, Diana
Prefino izgledaju oba kolača..svaka čast!
ОдговориИзбришиI bajadere i svekrvino oko izgledaju predivno. Volim bajadere, a nisam osobit ljubitelj suhih smokvi, dok ih svježe jedem u velikim količinama. Da li ti je možda poznato zašto su dobile takvo ime. Meni je taj naziv grozan.
ОдговориИзбришиHvala vam,Selma gledala sam na netu,nema nikakvih podataka.
ОдговориИзбришиI meni je naziv bez veze......za tako lep kolač.
Nemam naviku pripremati nijedan od ta dva kolača, ali Bajadera mi se čak i sviđa kad mi ju netko ponudi, ovisno o receptu:) Tvoja izgleda baš primamljivo.
ОдговориИзбришиBajadere su mi u djetinjstvu bile jedan od omiljenih kolača. I ovaj drugi mi se jako svidja, volim suhe smokve. Samo mu moram ime pomijeniti. :)
ОдговориИзбришиuh, odlicno izgledaju!!!
ОдговориИзбришиuh naziv im je stvarno gadan - "svekrvine oči"! ja ako ih ikad budem pravila, nazvat ću ih Vera! Barem si nam svima probudila zanimanje s tim imenom :):) bajadere su strava!
ОдговориИзбришиSto se tiče imena kolača,vidim da smo se složile da je katastrofa.Gledala sam na netu i malo se raspitivala ali nisam nasla poreklo imena.Elem mislim da je verovatno simboličnog naziva,jer svekrvino oko zaista promatra i drzi situaciju u nekim slučajevima:)
ОдговориИзбришиJa sam bas dobila ovaj recept od moje svekrve. ona ga je zvala jednostavno "Smokve". Drugarica je dosla kod mene i zadivljeno rekla "Odakle ti Svekrvine oci". Kaze da se tako zovu i da ih ima kupiti Bosni.
ОдговориИзбришиKomentar moje svekrve je bio "Nemam ja bas tolike oci". Kolac je fenomenalan a i jednostavan.
Cula sam naziv za ovaj kolac i bivolje oci , mislim da im taj naziv vise prilici.
ОдговориИзбриши