- Почетна
- O Astal kuhinji
- Pogače
- Kuglof
- Tradicionalni recepti
- Slatke i Slane pite
- Kolači i Keks
- Čorbe, Prilog i Salate
- Torte
- Mak
- Kiflice, Peciva i Pogačice
- Vojvođanski delikates
- Hleb i testo
- Mafini
- Ručak
- Zimnica
- Riba
- Astal & Putovanja
- Restorani & Astal
- Novosadski
- Paorska Bašta
- Palačinke
- Astal Pripoveda
субота, 31. октобар 2009.
Jastuk Torta-Božanstvena torta sa višnjama
Kao što i sam naziv posta govori, u pitanju je jedna starinska, zaboravljena za neke , a za druge ne, fina, vanila-višnja torta.
Možete je praviti i sa malinama- mislim da original i jeste sa malinama, ali ni višnje je neće pokvariti.
Važno:Samo ih doobro očistite da ne preostane koštica!!!!
Potrebno je za patišpanj:
8 jaja
8 kašoka šećera
8 kašika brašna
Priprema:
Mikserom umutiti belanca u čvrst sneg,dodati šećer,miksati da se šećer umuti,zatim dodati šumanca,pa bračno.Sve lepo izmiksati.Izliti u pleh i peći koru na 200C oko 20-tak minuta.
kada se patišpanj ohladi trebalo bi ga iseći na trake od 1cm,sto ja nisam uradila,jer sam imala bojazan da ako isečem trake,da će mi se fil izlivati iz torte i da neću moći da lepo isečem parče.
500g višanja,
sok od višanja
Koru sam prelila sa sokom od višanja koji mi je ostao kada sam odstranila koštice iz višanja i ostavila ih da se cede.
Za krem:
250g putera
1l mleka
3 kesice pudinga od vanile
šećera oko 10 tak kašika.
pola kg banana.
Iz ovog dela sam izbacila jaja.
Priprema:
Skuvati 2/3 mleka,a ostatak pripremiti sa pudingom i šećerom.
Kada mleko prokuva umutiti smesu sa pudingom,te skuvati čvrst puding.Ostaviti ga da se ohladi.
Puter dobro izraditi mikserom te dodavati kašiku po kašiku smese od pudinga.Svo vreme miksajući,dok ne utrošite svu smesu.
Filovanje same torte:
Na koru,prethodno poprskanu sokom od višanja,u tankom sloju sam nanela krem od pudinga,te poredjala višnje.
Potom sam krem podelila na pola,jednom polovinom sam prekrila tortu.
Narezati banane na krugove te poredjati ravnomerno po torti,a zatim prekriti ostatkom,tačnije drugom polovinom krema.
Ulupati šlag ili slatku pavlaku te prekriti tortu i dekorisati je po zelji.
Пријавите се на:
Објављивање коментара (Atom)
Vera,
ОдговориИзбришиappetite, delicious, beautiful-
greeting & hugs, Diana
Jastuk tortu pravim odavno, ali nema šlaga niti višanja. Ja kao ja, držim se recepta. Ovo je odlična i osvježavajuća varijanta te dobre torte!
ОдговориИзбришиJa sam dodala višnje.A šlag je bio predvidjen u receptu.Samo sam tri kesice šlaga zamenila sa 3dcl slatke pavlake.Stvarno je ukusna,i prava voćna torta....mislim voćna varijacija Jastuk Torte.
ОдговориИзбришиOvu tortu su mi deca, dok su bila mala, trazila pod "obavezno" za rodjendane, samo sam menjala voce... I jos jedna izmena: ja ne koristim puding za fil - radim klasicni poslasticarski krem. Mmmm, divna je.
ОдговориИзбришиU originalnom receptu se krem pravi uz dodatak 4 jajeta.Žumanca se izrade sa šećerom te ukuvaju u mleko.A belanca ulupaju u čvrst sneg te se dodaju kremi.
ОдговориИзбришиJa sam malo .zbrkala- ovaj krem,ali ukusno!!!
ma super izgleda, i vjerujem da je ukus isto takav!
ОдговориИзбришиprobat ćemo jednom, ali sa sladjim voćem za moje izbirljivce!
stvarno si bila brza :) ja još ni ne znam hoću li sudjelovati, hehe :) jako lijepo izgleda i meni se izmjene jako sviđaju :)
ОдговориИзбришиOvo se zove brzina! :)
ОдговориИзбришиTorta izgleda savršeno, odlično si to skombinirala.:)
Jao kako si ti brza !!
ОдговориИзбришиKrasna je torta !!