Dakako da postoje milion verzija ove čuvene,i nadasve ukusne pite.Karakteristična za jesenje dane u dve verzije. Takodje ova pita je moderna i u ostalim godišnjim dobima, pa što da je ne pravimo što češće.
Prva verzija jesenja, jabuke...cimet....na stari način.
300gr masti
3 žumanca
12 kašika šećera
600 grama brasna
1 kafena šoljica mleka ili jogurta
fil:
1 kg narendanih jabuka
3 belanca
8kašika šećera
100 grama griza
Priprema:
Mast i šećer dobro umutiti drvenom varjačom,dodati žumanca i sve dobro pomešati.Zatim polako dodavati brašno,mešajući a potom i mleko.Testo će biti meko i glatko.Podelite ga na pola i razvite svaku polovinu oklagijom u oblik tepsije u kojoj će te pitu peći.
Priprema fila:
Jabuke operite,očistite te narendajte na krupnu rendu.Dobro ih iscedite.Belanca mikserom ulupajte zajedno sa šećerom u čvrst sneg te dodajte narendanim jabukama pomešanim sa grizom.
Na prvu koru kojom ste oblozili tepsiju-pleh,prethodno namazan mašću i pobrašnjavljen,stavite ovaj nadev,a potom ga prekrijte drugom korom,koju ste takodje razvukli oklagijom u željen oblik.
Pecite na 180C dok ne porumeni a kada se ohladi pospite vanil šećerom.
Lenja Pita sa jogurtom i Višnjama
Za prolećni užitak..iskoristite sveže višnjice...i muskatni oraščić ko voli neka doda..:)
3 jajeta
1 časa od 2dl jogurta
1časa od 2dl ulja
1 časa od 2dl secera
2 čase od 2dl brasna
1 kesica praska za pecivo
Fil:
1 kg narendanih jabuka ili
1kg višanja očišćenih od koštica
2 kasike ulja
po potrebi 2-3 kasike griza
prah secer za posipanje
Priprema:
U sud za mućenje prvo dobro mikserom ulupati belanca a potom dodavati jedno po jedno zumance,svo vreme miksovati na manjoj brzini.Zatim dodati šećer,ulje,jogurt,i dalje mutiti.Potom brašno i prašak za pecivo.Sve lagano pomešati u mekano testo.
Jabuke oprati,očistiti te narendati,potom ih iscediti od soka.
Ako su kiselkaste dodati po zelji šećera,te cimeta.Dodati i griz.
Rernu uključiti na 200C,pleh podmazati te usuti polovinu testa.Staviti ga u rernu i peći oko 10 min.Potom staviti fil,te drugi deo testa.Vratiti u rernu i peći dok kolač ne postane rumen.Posuti prah ili vanil šećerom.
Sezona domaćih jabuka, pa smo se svi bacili na lenje pite.
ОдговориИзбришиbaš ti je lepa ova, i ja više volim kada je sa svinjskom mašću, nekako mi je ukusnija.
Lenja pita na dobrim fotkama!
ОдговориИзбришиBravo, Vera! Obozavamo je svi u kuci, pa cesto pravim.Imam raznih recepata, ali se slazem sa Gagom: najbolja je sa svinjskom mascu.
ОдговориИзбришиVera, pite izgledaju jako ukusno u svim verzijama. Inače jako volim ovu pitu. :)
ОдговориИзбришиVolim lenju pitu, ali počinjem da je se zasićujem. Moja svekrva je pravi svaki vikend kada odem kod nje. Nisam sigurna da li je isti ovaj recept, zato što nemam potrebe istu ni da pokušam da napravim. :D
ОдговориИзбришиVolim ovu pitu, upravo sam dobila par komada od svekrve. Definitivno je sezona jabuka ;)
ОдговориИзбришиDear Vera,
ОдговориИзбришиThis is a classic recipe -
very tasty.
With apples and cinnamon, and cherries -
great photos.
Very nice day, Diana
mljjaccc! isprobavam sigurno - sa jabukama sam pravila ali s višnjama ne! hvala :)
ОдговориИзбришиnije ti ovo bas neki grozomoran recept.
ОдговориИзбришиizgleda varljivo.
nemam ocenu
Hvala svima,da zaista je to stari jednostavni ali ukusan i kvalitetan recept.
ОдговориИзбриши@unca,ti me uvek kritikuješ :))
Odlican recept, bas sam imala starijih jabuka. A sa masti svi su kolaci izdasni i ukusni. Hvala puno sto ste podelili ovaj recept sa nama!!!
ОдговориИзбришиSad kada te možemo pratiti na pinterestu, bilo bi dobro da radi lakšeg pinanja odvojiš ove recepte, i dopuniš drugi recept - nadjev s višnjama, pretpostavljam da si stavljala malo više griza nego s jabukama
ОдговориИзбришиHvala. Ne stižem sve. Imaću u vidu sugestije
ОдговориИзбришиKoja je zapremina kafene soljice?
ОдговориИзбриши