уторак, 17. фебруар 2009.

Fina Torta-Gusarska Kapa


Jos jedna torta sa rodjendana,moga sina.Naime on je pozeleo da to bude samo kosturska glava,na sta j anisam zelela da pristanem.Vec smo se odlucili za Gusarsku kapu,kao najbolje resenje,koje je povezano sa kosturima.
Ika inace obozava kosture ,mumije i sve te jezive stvari.

Odlucila sam se za Finu tortu,jer je meka i cokoladna, a ujedno i odlicna za oblikovanje kape.
Imala sam jednu gusarsku kapu,i nju sam precrtala na papir,isekla i to mi je bio "model" za oblikovanje-secenje kora.
Kostura sam radila na celofanu,sa smesom prah secera i vode.
Prvo sam markerom na celofanu iscrtala kostura,indenticnog kao sa kape,i tada sa smesom ,koju sam stavila u spric iscrtala konture.i popunila crtez.
Kada se osusilo,skinula sam ga i stavila sam na tortu.Vrlo pazljivo,jer je lomljivo.
Za tortu vam je potrebno:
kore:
10 belanaca
300g mlevenih oraha
300g secera
fil :
10 zumanaca
10 kasika kristal secera
6kasika brasna
2dcl mleka
250g margarina
100g cokolade



Postupak:
Deset belanaca se ulupa u cvrst sneg,lagano dodajte secer a zatim i orahe.
Izlijte u pleh 34×40-veci pleh.Pecite na 180C
Uspinovati 300g secera i pecenu koru preliti jos vrucu a zatim je iseci na tri dela.
Fil:
Zumanca zicom dobro izraditi sa secerom,dodati brasno i to sve zakuvati u mleko.
Ostaviti da se ohladi i kada je dobro ohladjena mikserom izmutiti sa margarinom,tao sto ce te dodavati polagano kasiku po kasiku margarina.
A na kraju i rastopljenu cokoladu
Kora-fil-kora-fil-to je raspored redjanja.,
Ako zelite vecu tortu mozete ispeci dve kore u plehu od 38×28,i to od 5 belanaca,150g secera,150g oraha.
Ako ce te cokoladnu glazuru dodajte jos 100g cokolade.

9 коментара:

  1. Au Vera,Vera šta nam radiš,prevazilaziš li samun sebe (ako je to moguće)!Superiška,deca su naravno van pameti kad im ovako nešto serviraš,ili grešim?Topli pozdrav od Sandre.(nisam izdržala da te ne hvalim malo,ne zameraš,jel?).Ćao

    ОдговориИзбриши
  2. Prelijepo, bas si kreativna! Torta je za 10!

    ОдговориИзбриши
  3. Divno! Svaka čast na ideji i kreativnosti!

    ОдговориИзбриши
  4. torta je odlična! ideja za kapu je stvarno originalna :)

    ОдговориИзбриши
  5. Pa joj ja sam ovo već komentirala i opet komentara nema! :(
    Torta je prekrasna i ideja i izvedba, a sudeći po sastojcima i jako ukusan i sočna! :)

    ОдговориИзбриши
  6. draga vera,molim te pomoc(ti ces mi to najlakse objasniti)vidim da ti imas googl prevoditelj...kako da ga postavim na blog...sorry sto te to ovdje pitam(ali neznam gdje drugo)...trazila sam i trazila i nigdje nekog objasnjenja nema ili ja ne kontam...hvala ti

    ОдговориИзбриши