уторак, 17. фебруар 2009.

Pita Od Griza

Jos jedan u nizu starinskih recepata,recepata nasih baka ,pita koja tako divno podseca na detinjstvo.
Miris vanil secera,posut preko jos vruce,iz rerne tek izvadjene pite,vratice vas u proslost kada ste bili bezbrizno dete...
Potrebno je:
Zakoricu:
300g brasna
20g kvasca
1 jaje
malo soli
mleko po potrebi
Zanadev :
1l mleka
100g griza
1 vanil secer
3 jaja
3kasike secera
2dcl kisele pavlake
malo narendane kore limuna
100g margarina
vanil secer za posipanje


Priprema:
Pomesati brasno sa nakislim kvascem,jajetom,solju i mlekom,i zamesiti testo.Ostavite ga 1h da naraste.
Rastanjite ga i stavite u pleh srednje velicine,a zatim ga ostavite jos pola sata da ostoji,prekriven cistom kuhinjskom krpom.
Skuvati griz u mleku,skinuti ga sa vatre,i tada dodati margarin,secer i vanil secer.
Ostaviti da se ohladi,pa dodati zumanca, i penasto ulupana belanca i na kraju kiselu pavlaku .
Peci na 200c
Ispecenu pitu posuti secerom dok je jos topla.

Ako volite suvo grozdje slobodno ga dodajte u pripremljen fil.

1 коментар:

  1. Ovi stari kolaci su izuzetno zadovoljstvo, jednostavni za napraviti, a osim sto su ukusni bude nostalgiju

    Pravila sam par razlicitih kolaca od griza, a ovaj recept sam pripremila za sljedeci nedeljni kolac

    Draga Vera, hvala na receptu
    Jasmina

    ОдговориИзбриши