Nekada su se torte pravile bez raznih veštačkih dodataka, bile su i ukusnije od današnjih torti, pogotovo onih koje napravimo za 10 minuta. Danas često pomislim da ove nove mlade generacije ni ne znaju šta znači reč torta niti su probali tortu ali onu baš pravu tortu bez keksa pudinga i fante. Zar nije to tužno, što nove generacije gube ukus za dobro i kvalitetno i što se zadovoljavaju instant stvarima.
Sećam se da kada je moja baka pravila tortu ili kada je moja mama razmenjivala recepte bilo važno da je napravljena od što više jaja ,i oraha, obavezno mekim puterom, margarin-ne.nikako.
Ovo je jedna od takvih.
Bakina starinska torta. Posebnom je čini ukus putera.
Za tortu vam je potrebno:
Za dve kore: 12 jaja
12 kašika brašna
12 kašika mlevenih oraha
24 kašike šećera
12 kašika vode
1 prašak za pecivo
Fil:
4 jaja
450g putera
10 kašika šećera
sok od 1\2 pomorandže
sok od 1\2 limuna
1 kašika ruma
100g otopljene čokolade za kuvanje
Priprema:
Prave se dve kore, koje se peku u okruglom plehu.
Kada se kore ispeku dugačkim tankim nožem se prepolove, tako da dobijete četiri kore.
Priprema kore:
Umutiti 6 belanaca,6 kašika vode. Kada se dobije čvrst sneg doda se 12 kašika šećera,6,kašika brašna, 6.kašika oraha i 1\2 praška za pecivo.
Sipati u tepsiju i peći oko 30 min na 250C
Priprema fila:
Izmutiti tri žumanca i jedno celo jaje sa šećerom, kada se šećer rastopi dodati puter i mutiti penasto.
Rastopiti čokoladu i dodati u fil.
Dodati rum i sok od pola limuna i pola narandže.
Filovati:
kora-fil-kora-fil-kora-fil -kora pa okolo cele torte premazati fil. Možete posuti preko torte orahe mlevene.
Dekoracija je takođe vrlo jednostavna.
Čokoladni listovi su rađeni tako što sam otopljenu čokoladu kuhinjskom četkicom premazala preko opranog lista limuna. Stavila par minuta u frižider i nakon toga skinula list te je ostala samo čokolada.
Ružice od kajsija ,su malo komplikovanije u smislu da treba da imate malo veštije ruke i sočne veće suve kajsije.
Za početak skinite nožićem kožicu sa kajsija.
Jednu laticu-kajsijicu uviti u rolnicu, malo labaviju i vrh joj samo malo prstima rastanjite, to će biti osnova za cvet.
Od ostalih kajsijica samo lepite latice.
Od veličine kajsija i kvaliteta će zavisiti kakav će vam biti cvet.
Jednostavna dekoracija a tako efektna.
Upotpunjena listićima od čokolade po vašem ukusu možete napraviti različite oblike te niko neće ostati ravnodušan.
Ja sam mislila da je maslac i puter jedno isto. Ako vam nije tesko objasnite mi razliku jer ste me sad bacili na veliko razmisljanje
ОдговориИзбришиHvala unapred
Dobre stare torte!
ОдговориИзбришиda niste mozda zaboravili mleko za fil?
ОдговориИзбриши