Ribu spremamo barem jednom nedeljno,a posto kod nas vojvodjana za svaki dan postoji neki redosled jela,uglavnom subotom.
Saran spada u moje favorite, i mozda nekom smeta sto se kod njega "oseca" miris Dunava, meni to jako prija.
Pijanog sarana sam naucila da spremam od bake, i sada cu ga pripremiti u dve varijante,posnoj i mrsnoj.
Sta vam je potrebno za mrsnu verziju:
1.5-2kg saran
2 glavice belog luka
300g mesnate suve slanine
3dcl belog vina
0.5l vode
Priprema:
Sarana ocistiti,oprati i jednim ostrim nozem napravite "zareze" popreko po celoj duzini ribe sa jedne i druge strane.Svaki zarez malo dublje izbusiti spicastim nozem kako bi se mogla staviti traka od slanine.
Od ukupne kolicine slanine,pola slanine iseci na trake velicine recimo 8 cm,sirine 1cm,a ostatak iseci na kockice.
Beli luk iseci na kocke takodje.
Stavljati trakice slanine u proreze a i beli luk,pobiberisati po ukusu,ja stavim malo vise bibera i aleve slatke paprike.
Celog sarana tako uraditi-naspikovati.
U stomak sarana staviti kocke slanine i belog luka,i bibera.
Tako nadevenog sarana staviti u vece djuvece kako bi ceo stao u njega.Preliti ga uljem i vinom, a u djuvece staviti pola litre vode.Pece se u podgrejanoj rerni 1 do 1.5h. na 200C .
Tokom pecenja vecom kasikom ga stalno prelivati smesom iz djuveceta.
Posna varijanta:
Ne koristite slaninu,vec proreze punite seckanim persunom i belim lukom.
Mozete ako je sezona staviti u punjenje i sitno seckanu mirodjiju.
I naravno neizbezna krompir Salata,koja ide uz svaki riblji specijalitet.
Za nju vam je potrebno:
Oko 1kg krompira
2 srednje glavice luka
ulje
biber
Jaja
Obariti krompir,onako u ljusci.Kada je skuvan i prohladjen oguljiti ga i iseci na kolutove.Dodati secan luk-ja sam koristila crveni luk,posolite i pobiberisite,dodajte ulja.
Neko u ovu salatu dodaje jos i jaja,obarena i isecena takodje na kolutove.Ja ne.
Delikatesnog ukusa,vrlo lake pripreme,jedno lagano jelo koje mozete napraviti u dve varijante.
Ja ga cesto u posnoj varijanti pripremam za Slavu,a barem jednom u dva meseca za rucak.
Ovo je predivno!
ОдговориИзбриши