Somuni za primer, zaista laki za prirpemu a toliko mekani, savitljivi i odlični za roštilj ili pljeskavicu.
Potrebno je
pola kockekvasca
2,5dcl vode
0,5 dcl ulja
pola kašike šećera
kašika soli
oko 500g brašna
Priprema:
Od ove smese sam imala 8 somuna srednje veličine.
U 100ml vode razmutila sam kvasac i šećer, kada je zapenio dodala sam ostalim sastojcima i zamesila testo.
mesila sam ga nekih desetak minuta, a potom ostavila na toplo i prekrila krpom.
To je onaj lakši deo.
Sad sam postupak.
kada je testo nadošlo tj udvostručilo se, premesila sam ga i prvopodelila na pola, pa te polovine na pola i te polovine na pola.
Zbači imala sam 8 loptica.
Svaku lopticu sam ponovo premesila i premazala uljem , ostavila još nekih 15 minuta da malo što bi moja baba rekla "dođu sebi".
Zatim sam spremila tiganj, u njega stavila tek tek ulja i rukama lagano rasteglila lopticu do te veličine da prekrije dno tiganja.
Možete i sa oklagijom da razvijete ali sam mišljenja da se tada gubi mekoća.
Stavila sam tako razvijen somun u tiganj i pekla sa svake strane pod 5 minuta.
Samo pečenje zavisi od tiganja i temperature tj jačine vatre.
Ukoliko vam somun malo i uhvati i bude tamniji , to je sasvim normalno.
Okrenite ga na drugu stranu i kda mislite da je dovoljno pečen izvadite ga u jednu posudu koju ste prekrili krpom,
Krpa treba da bude veća, jer sam svaki pečeni somun prekrivala tako vruć krpom.
Kao što vidite na fotografijama, zaista dobar recept!
Potrebno je
pola kockekvasca
2,5dcl vode
0,5 dcl ulja
pola kašike šećera
kašika soli
oko 500g brašna
Priprema:
Od ove smese sam imala 8 somuna srednje veličine.
U 100ml vode razmutila sam kvasac i šećer, kada je zapenio dodala sam ostalim sastojcima i zamesila testo.
mesila sam ga nekih desetak minuta, a potom ostavila na toplo i prekrila krpom.
To je onaj lakši deo.
Sad sam postupak.
kada je testo nadošlo tj udvostručilo se, premesila sam ga i prvopodelila na pola, pa te polovine na pola i te polovine na pola.
Zbači imala sam 8 loptica.
Svaku lopticu sam ponovo premesila i premazala uljem , ostavila još nekih 15 minuta da malo što bi moja baba rekla "dođu sebi".
Zatim sam spremila tiganj, u njega stavila tek tek ulja i rukama lagano rasteglila lopticu do te veličine da prekrije dno tiganja.
Možete i sa oklagijom da razvijete ali sam mišljenja da se tada gubi mekoća.
Stavila sam tako razvijen somun u tiganj i pekla sa svake strane pod 5 minuta.
Samo pečenje zavisi od tiganja i temperature tj jačine vatre.
Ukoliko vam somun malo i uhvati i bude tamniji , to je sasvim normalno.
Okrenite ga na drugu stranu i kda mislite da je dovoljno pečen izvadite ga u jednu posudu koju ste prekrili krpom,
Krpa treba da bude veća, jer sam svaki pečeni somun prekrivala tako vruć krpom.
Kao što vidite na fotografijama, zaista dobar recept!
Нема коментара:
Постави коментар