понедељак, 03. јануар 2011.

Srneća Ledja

Naravno da neću sada tupiti kako je ovo stari vojvodjanski recept jer nije, samo ću vam napisati da je uz Saher Tortu ovo jedan od onih deserata koji se u mojoj kući a i u drugim vojvodjanskim domovima redovno pravi kada su Novogodišnji i Božićni praznici.
Pravila ga je i moja baka, doduse ruku na srce bez sečenih badema i sa orasima.
Naravno da je naziv ovog kolača torte potekao od saamog oblika iste,a li po sastojcima ovaj kolač bi mogli slobodno nazvati mladjom sestrom Saher Torte.
Postoje par pravila kojih se morate držati ako se odlučite na pravljenje.
A to su:
Plazma keks umesto hlebnih mrvica-prezli,NE NIKAKO...:)
Orasi umesto badema,NE NIKAKO...:)
Mlečna čokolada,NE NIKAKO ...:)
Margarin umesto putera....ne..
Potrebno je:

120g maslaca
50 g šećera u prahu
80 g omekšane čokolade za kuvanje sa velikim postotkom kaka
6 jaja
80 g šećera
150 g mlevenog badema
60 g prezli

i još:
pekmez od kajsija
glazura, koja meni nikada ne uspeva....Ako imate neki dobar recept posaljite....:)
Jer moja nikada nije tako sjjna.

Bademi za ukras-dekoraciju.

Priprema:
Maslac i šećer penasto ulupati.Bas da masa bude soft.
Čokoladu malo omeksati te dodati u smesu.
Dodati potom jedno po jedno žumance.
Belanca čvrsto ulupati sa šećerom, pa dodati u prethodnu masu.

Na karaju umešati bademe i prezle.

Pleh za srneća leđa dobro podmazati i posuti prezlama.
U nju izručiti testo i peći u zagrejanoj pećnici na 170*C, oko 45 minuta.

Nakon hlađenja kolač premazati pekmezom od kajsija.

Potom preliti glazurom i ukrasiti bademima.
Recept za glazuru neću pisati.
Danas su plehovi za Srneća ledja dosta plići, nego sto se onomad-u proslosti pravilo.
Neka mera za taj nas savremeni pleh j u promeru od četiri jajeta.

20 коментара:

  1. odličan kolač koji obožavam

    p.s. da bi glazura bila sjajna na kraju umiješati malo ulja, kod mene djeluje :)

    ОдговориИзбриши
  2. Mislim da ne mogu da napravim bas taj odnos čokolada-ulje da bude bas kako treba,nekako ili je preretka ili pregusta.

    ОдговориИзбриши
  3. Srneca ledja jos nisam pravila, samo skupljam receptice ali nikako da stignu na red za probu, a verujem da je vrlo fino...glazuru obicno pravim tako sto rastopim 100 g cokolade i 3 kasike ulja na tihoj vatri ili na pari i bude fino sjajna, bas kao sto je Nina rekla...cokolada koju proizvodi Swisslion, Takovo je odlicna.;))

    ОдговориИзбриши
  4. Ja ih obozavam. Kao mala sam samo njih jela u poslasticarnici.
    Nesto se ne usudjujem da ih pravim kod kuce, da se ne bih razocarala. Ali nikad se ne znam, mozda i probam :)

    ОдговориИзбриши
  5. Draga Vera, otkad ja srneća leđa nisam jela! Barem dvadeset godina. A kada sam bila mala, to je bio veoma popularan kolač po beogradskim poslastičarnicama. Izgledao je drugačije od ovog tvog - iskrena da budem, izgledao je lošije. Tvoja izgledaju veoma sočno, a ta iz moje mladosti su bila suva i generalno, lepša su bila na oko nego na ukus. Isprobaću tvoj recept jednog dana kad budem kupila modlu za kitnikez :)

    ОдговориИзбриши
  6. Izgleda jako sočno i dopada mi se. Glazuru možeš da iskoristiš onu Majinu za bajaderu koju je imala u skorašnjem postu. Dade objašnjava da treba mrva vode da se doda da glazura ne leti i klizi. Gledala sam juče kalupe na pijaci i zaista su maleni. Možeš li nam reći koliko vode u ml staje u tvoj kalup

    ОдговориИзбриши
  7. Odlična srneća leđa, izgledaju jako dobro !!
    Što se glazure tiče ja je takošer radim sa uljem, kao i Lana, na 100g čokolade stavim 2-3 žlice ulja i ako mi se čini gusta tek pola žličice vode. Tada bude kremasta i sjajna. Iako moram priznati da mi baš ne uspije svaki put.

    ОдговориИзбриши
  8. Vera,
    Great culinary ideas -
    beautiful and delicious.
    Sincerely, Diana

    ОдговориИзбриши
  9. Odličan recept, radim po istom takvom. Dok nisi spomenula, nisam o tome ni razmišljala, mislim na ono o putru, čokoladi, keksima....... Naime, za mene nije dobar kolač onaj uje stavljen margarin, a o puding kremamama da i ne govorim. Glazuru nikada ne radim s uljem, uvijek s putrom, uvijek mi uspije i sjajna je. I točno je, kalupi za srneći su sada plići, pa su i mjere malo "prevelike", ali ništa zato.

    ОдговориИзбриши
  10. Ovo obožavam i jako mi se sviđaju ova tvoja stroga pravila oko badema, maslaca i prezli. Moram isprobati i ovaj recept jer sam uvjerena da je savršen.
    Što se tiče glazure meni je ova od Mignonne savršena i od kad sam nju otkrila ne koristim ni jednu drugu. Naravno važna je i kvaliteta čokolade ja bi na tvom mjestu slijedila Mignonninu preporuku. :)

    ОдговориИзбриши
  11. Hvala mignnone,probaću,
    @jelena,izmeriću danas...:)

    ОдговориИзбриши
  12. Prelep kolac, volim da ga jedem, ali do sad nisam ga sama pravila. Moracu to da ispravim.

    I ja se mucim sa tom cokoladnom glazurom. U poslednje vreme, koristim eurokrem blok i bude odlicna. Ne puca kad se sece i bude dosta sjajna.

    ОдговориИзбриши
  13. Odličan kolač,... stari dobri kolači. U njih mi se sviđa što kada pojedeš jedan komad zadovoljiš sva čula:))

    ОдговориИзбриши
  14. predivan ti je! ja ga nisam jako dugo radila, a obozavam ga.

    ОдговориИзбриши
  15. Kao dijete sam ga rado jela. Imama neki recept i godinama zagledam a nikad da ga napravim :-)
    Kolac izgleda predivno.

    ОдговориИзбриши
  16. Bozanstveno,uzivam u tvom blogicu,kad god sam tuzna tu sam

    ОдговориИзбриши
  17. Čoko glaze
    100g šećera, 1,5dl vode, 35g prosejanog tamnog kakaa, 30g putera, 300g čokolade
    Šećer i kakao izmešati, dodati vodu i puter i staviti na šporet. Čim prokuva skloniti sa toplote i umešati čokoladu. Najbolje je odmah koristiti, a za kasnije treba dobro ohladiti i prekriti folijom i podgrejati pre upotrebe.
    Izuzetno je tamna, skoro crna i vrlo ukusna, meni najbolja.
    Recept je iz knjige Torte, od Aleksandra Plaovića. Još ni jedan njegov recept mi nije omanuo...

    ОдговориИзбриши
  18. Ako zelite da vam glazura , iako je crna cokolada dobra za glazuru, bude sjajna zajedno sa cokoladom istopite otprilike 2 cajne kasicice putera i malo , vrlo malo mlijeka i glazura ce da bude sjajna!

    ОдговориИзбриши
  19. Srcneca ledja imaju dva fila, uz duzno postovanje ovo nije pravi recept. Ja pokusavam da nadjem original ali ne uspevam

    ОдговориИзбриши