Cesto mi govore,tacnije zameraju sto na blogu imam dosta Madzarskih i Austrijskih recepata.Ali to su recepti i kuhinja na kojoj sam ja odrasla a i sada je spremam.
Evidentan je uticaj Crno-Zute Monarhije u skoro svakom receptu i jelu u vojvodini.
To je definitivno torta moga detinjstva.Secam se kako je baka sa velikom paznjom pripremala ovu mirisnu tortu i kako je dugo,dugo sa kulinarskom zicom mesala puter i secer u glatku masu.
Mama je pak ovu tortu cesto znala da napravi za prijateljice ,da imaju da se slade uz kafu u popodnevnoj poseti.
Prava prica o SacherTorti pocinje 1832 godine kada je knez Metternich -Meternik svojim dvorskim kuvarima nalozio da kreiraju jedan poseban desert,za njega i njegove visoko rangirane goste.
Tada im je rekao:"Ali da me desert veceras ne obruka".
Sobzirom da je glavni kuvar bio bolestan,zadatak je pao na 16 godisnjeg Franza Sachera koji je bio na drugoj godini ucenja.Preuzima zadatak na sebe i postavlja osnovu Sachertorte.
Iako se torta gostima jako svidela ,nije joj se poklanjala neka veca pažnja.
Franz Sacher otvara poslasticarnicu u Becu i prica o torti se odvija dalje ovako....
Negov stariji sin Eduard apsolvira je skolovanje kod cuvenog dvorskog poslastiča
ra Demel,i u to vreme zavrsava Sacher tortu u oblik koji ona danas ima.
1876 Edvard Sacher osniva Hotel Sacher u kome se ova torta do danasnjih dana proizvodi .
Od 1938 godine prvi put dolazi do razlike u misljenju novih vlasnika hotela,da se torta prodaje ne sam
o u prostorijama hotela ,nego da treba da se ponudi i u ulicnoj prodaji,i da se registruje kao zastitni znak.
Varijacije-Kako sve mora da prodje i pravni spor,tako se i za ovu tortu i njen cuveni recept vodila bitka.
Da li stavljati dva sloja marmelade ili jedan,koristiti puter ili margarin......
"Orginalna Sacher Torte" i "Demels sachertorte"razlikuju se kroz slojeve mermelade."Orginal-sacher-Torte" ima dva sloja marmelade,dok "Demels Torte " ima jedan sloj marmelade.
Proizvodnja i prodaja "Orginal sacher-torte"
"Orginal Sacher-Torta" je dostupna u hotelu Sacher u Beču i Salzburgu.U
Orginal recept se drzi tajno u hotelu Sacher.Upuceni krugovi izvestavaju da tajna Sacher torte ne lezi u sastavu,nego i cokoladnoj glazuri.
Po izjavama iz hotela Sachar ,glazura se sastoji iz tri posebne sorte cokolade ,koje se kod razlicitih proizvodaca ekskluzivno za te potrebe proizvodiu Belgiji.
1998 godine uspela je izrada 22,5 metara Sachertorte koja je usla u Ginisovu knjigu rekorda. Najveca svadbena torta sastojala se od 12 spratova.
U danasnje vreme u hotelu Sacher godisnje se proizvede oko 3000.000 torti.Godisnje to zah
teva upotrebu 1,2 miliona jaja,80 tona secera,70 tona cokolade,37 tona mermelade od kajsija,25 tona butera,30 tona brasna.
Za rucnu proizvodnju torte potrebno je 21 poslasticar i 25 ljudi za pakovanje.Jedan radnik je zaposlen da dnevno izlupa oko 7.500 jaja.Tek od 2003 postoji automatska masina za lupanje belanaca.Pored Sachertorte prave se i varijante kao Sacherschnitte (Sacher kriške) i Sacherwürfel (Sacher kocke) kao i osteli slatki proizvodi..Jedna trecina godisnje proizvodnje se proda u hotelu,druga trecina u prodajnim mestima za Sachertorte a zadnja trecina bude isporucena po celom svetu.
Sacher Tortu mozete ako ste ui Becu ,naruciti i preko interneta.
Moj Recept za Sacher Tortu
Potrebno je:
140g butera
160g secera
180g strugane cokolade
8 jaja
30g secera u prahu
140g brasna
jedna ravna kasika praska za pecivo
200g marmelade od kajsija
200g cokolade za glazuru
ulje
Priprema:
buter umutiti penasto sa secerom, te dodamo otopljenu cokoladu na pari stalno mesajuci dok se ne rashladi.
Dodamo jedno po jedno zumance stalno lupajuci i ujednacujuci masu.
belanca i prah secer ulupamo u cvrst sneg te sjedinimo sa masom.
Na kraju dodamo brasno,pomesano sa praskom za pecivo.
Kalup oblozimo pak papirom ili premazemo puterom,masu izrucimo u kalup i pecemo na 150C oko 1h.
Pecenu tortu izvadimo iz kalupa,ostavimo na zici da se ohladi.
Ostrim nozem je prepolovimo na dva jednaka dela te je premazemo sa zagrejanom marmeladom.
Napravimo cokoladnu glazuru iprelijemo preko torte.
Sacher SniteSacher Kocke
Sastojci:
250g margarina
250g šećera
6 žumanaca
120 ribane čokolade
120g oraha- sitno iseckanih
2 kasike kakaa
2 kasike kakaa
1dcl kuvane crne kafe
120g brašna
Priprema:
Umutiti čvrsti sneg od 6 belanaca.
Margarin penasto umutiti,dodati šećer,jedno po jedno žumance,iza svakog žumanca dobro mešati.
Smesi dodati ribanu čokoladu,iseckane orahe,te dodati brašno,kafu i na kraju čvrsti sneg od belanaca.
Peći na laganoj vatri 170c oko 30 min.
Sacher Muffins
Kako sam velika ljubiteljica mufina,morala sam i njih napraviti.ideja nije moja,ovakav nacin izrade sacher muffinsa sam videla u jednoj Beckoj poslasticarnici-pekari.
Sastojci:
200 gr. maslaca
200 gr. cokolade ili
4 prepune kasike cokolade u prahu i
2 kasike kakaoa
200 gr. secera
6 jajeta
200 gr. brasna
1 vanil secer
1/2 kesice praska za pecivo
Ostalo
dzem od kajsije
4 kasike kajsijevace
Glazura:
150 gr. cokolade za kuvanje
1 dcl. vode
200 gr. secera
2-3 kapi ulja
Priprema:
Maslac sobne temperature izradimo da postane penast u nekoj dubljoj posudi.
Dodamo mu secer, vanil secer, jedno po jedno zumance i dalje miksajuci.
Zatim, dodamo otopljenu cokoladu .
Dodamo brasno pomesano sa praskom za pecivo i na kraju masi dodamo izmucena belanca sa malo soli.
Masu sipamo u kalupe za muffins ili direktno u korpice.
Pecemo na 160 stepeni oko 30 min
Nakon hladjenja premazati ih sa ugrejanim dzemom od kajsija koji smo obogatili kajsijevacom.
Ovaj recept je preuzet od Babucci sa bloga Pod Svodom Zivota.
Odličan post, čitala sma u nekoj kuharici o povijesti Saherice, zanimljivo je kad postoje takvi podaci o nekoj slastici. Ovi muffini mi se jako sviđaju:)
ОдговориИзбришиU mojoj obitelji Saherica nema tradiciju pa ni ja nemam recept po kojem ju uvijek radim, variram razne recepte. Svakako spremam ove tvoje recepte pa ću probati i tu varijantu:)
E pa svasta od ljudi,kako nekom samo padne na pamet tebi bilo sta govoriti o tvom izboru a da ne pricam o negiranju raznih uticaja na razvoj nase kuhinje.Takve vrsne specijalizovane ljude treba negovati i nadasve podsticati u daljem razvoju,moje skromno misljenje,a uz njega jedan veeeliki pozdrav i samo nastavi dobrim radom.
ОдговориИзбришиSandra
PS ovu slatku lepotu nesmem da gledam,na dijeti sam :O)
Vera,
ОдговориИзбришиIs great,
greetings!
I meni je najdraza kuhinja na kojoj sam odrasla:)
ОдговориИзбришиA to je zbog bake austro-ugarska i zbog mjesta odrastanja modificirana turska (dolme, pite & co.).
Hvala za racept prbat cu, pogotovo mi se kocke cine super!
Заиста овакво познавање једне области,а нама свима драге је зачуђујће.Ваш блог и постове би требали да прате студенти угоститељства и не само они, него и многи који се баве угоститељством.
ОдговориИзбришиПоздрав из Дервенте са жељом да сви људи свијета имају увијек пун астал, као што је Ваш.
Ovo mi izgleda krasno,
ОдговориИзбришиNi ja nemam bas neki omiljeni recept po kome radim Sachericu, tako da biljezim i ovaj tvoj.
Pozdrav Vera :))
Sacher is one of my favourites cakes :) Yours looks perfect!
ОдговориИзбришиDivno, Vera! Zaista je sjajno što si nam na tako zanimljiv način dala na poklon saher tortu.
ОдговориИзбришиPohvale za post i vrhunsko kulinarsko umeće!
Dobra, stara Saher torta... Kada će na red Svarcvalder torta?, ili je već bila samo mi je promakla. Dobar post, Stevo.
ОдговориИзбришиHvala svima,Preso vama posebno.
ОдговориИзбришиImam dobre gastronomske knjigice izvore,pa sam ih malo proucila.
Stevo,za tebe cu nesto posebno da spremim,uskoro!!!
Predivno..znam za tu povijest Sacher torte,radila sam ju i ja i imam ju na svom blogu..ja sam ju samo doradila bademovim listićima..Predivan post,upotpunjen odličnim kockama i mafinima...
ОдговориИзбришиP.S....zaboravih,hvala za nagradicu,malo sam u gužvi u zadnje vrijeme pa ju tek sad preuzimam...
ОдговориИзбришиVera,
ОдговориИзбришиI want to give you a prizes:
Hard Working Food Blogger Award
I am happy to offer.
look here
http://trydiani.blogspot.com/2009/05/hard-working-food-blogger-award.html
Congratulations ...and continue ! Diana
Sve izgleda tako prekrasno i ukusno da nemobu odluciti sta da prvo probam napraviti!
ОдговориИзбришиOvo je super!Zaista izgleda primamljivo,i mmm...
ОдговориИзбришиA za zamerke ne brini,tu je u Vojvodini dominirala austro-ugarska monarhija isto kao sto je na jugu zemlje dominirala Turska imperija.Kuhinje,obicaji,kao i neki jezicki izrazi su ostali kao posledica i normalnost u nasim nacinima zivota.
Da,Dona,slazem se sa tobom u potpunosti.Hvala za komentar!
ОдговориИзбришиCiao Vera,
ОдговориИзбришиSve izgleda super!!!!! ja mnogo volim torte od chocolada..;)
Moram priznati da nisam fan Sacherice, iako sam ljubiteljica čokolade, jednostavno nije moj par cipela, ali ......mame ovako posložene, još kako....:))
ОдговориИзбришиŠto se tiče utjecaja u kuhinji i ukusa, bespredmetno je raspravljati....otprilike kao i o vrstama masnoća koje se koriste u kuhinji.
Kad mi netko kaže da koristi samo maslinovo ulje, obično ga pitam, kako bi na maslinovo napravio Szekeli gulaš i na što bi to sličilo???
Sve ima svoje mjesto i sve ima svoje čari i dobro je da je tako!
Vera lesi li dobila moj email? Pozdrav od Sandre
ОдговориИзбришиbravo, bas si se potrudila, sve ti je prekrasno ispalo a ove kocke me najviše mameee, obožavam sacher!! :DD
ОдговориИзбришиDraga moja Vera, moj mož je praktično vsak dan na tvojem blogu in mi razlaga: "vidiš draga, TO je pa dobra kuhinja"
ОдговориИзбришиDear Vera,
ОдговориИзбришиI love your blog! :)
I`ve an award for you.Please visit my site (Awards page)
I`ll be happy if you accept it
Regards from Bulgaria
Vicky
http://www.youtube.com/watch?v=XgfX6Ge8sys
ОдговориИзбриши