Ajmokac je tradicionalno staro jelo koje se davnih dana pripremalo u svakom domaćinstvu i to od svih vrsta mesa, a najčešće sa pilećim tačnije kokošijim te je Pileći Ajmokac možda i najpoznatiji.
Jednostavno a bogato ukusom, u stvari dijetalan ali i pravi delikates koji se može služiti uz testo ali i knedle od hleba.
Moja baba ga je nekada kuvala i ponedeljkom kada ostane kuvanog mesa od nedeljne supe, a kada se kuva namenski, onda se pripremao u velikom loncu-posle u šerpi to od celog petla ili kokoške.
Naravno svaka kuća ima svoj način pripreme što je kod nas u Vojvodini normalno. Ovog puta pišem kako mi pripremamo-fino i klot bez previse dodataka.
Sastojci
500 g pilećeg mesa
1 l vode
so
biber
1 lovorov list
1 glavica crnog luka (sitno seckana)
2 kašike brašna
2 čena belog luka (sitno seckan)
sveža mirođija
Svež peršun za dekoraciju
Skuvati meso u void sa začinima po želji, to može biti lovorov list, so sve dok ne omekša.
Izvadite meso, ostavite da se malo prohladiti i sačuvajte tu supu-vodu.
Meso iskidajte ili iseckajte na manje komade.
U sud zagrejte mast ili ulje te dodajte sitno seckani beli luk I malo brašna pa propržite dok ne zamiriši.
Potom dodajte kašiku po kašiku supe u kojoj ste kuvali meso I mešajte polako da se ne stvore grudvice.
Kuvajte na laganoj vatri dok se sos ne zgusne.
Završni koraci:
Dodajte iskidano/iseckano pileće meso.
Začinite sa solju, biberom i drugim začinima ukoliko ima potrebe.
Kuvajte još par minuta da se ukusi sjedine.
Poslužite toplo.





Нема коментара:
Постави коментар