субота, 8. новембар 2025.

Pileći Ajmokac

 Ajmokac je tradicionalno staro jelo koje se davnih dana pripremalo u svakom domaćinstvu i to od svih vrsta mesa, a najčešće sa pilećim tačnije kokošijim te je  Pileći Ajmokac možda i najpoznatiji.

Jednostavno  a bogato ukusom, u stvari dijetalan ali i pravi delikates koji se može služiti uz testo ali i knedle od hleba.

Moja baba ga je nekada kuvala i ponedeljkom kada ostane kuvanog mesa od nedeljne supe, a kada se kuva namenski, onda se pripremao u velikom loncu-posle u šerpi to od celog petla ili kokoške.

Naravno svaka kuća ima svoj način pripreme što je kod nas u Vojvodini normalno. Ovog puta pišem kako mi pripremamo-fino i klot bez previse dodataka.



Sastojci

500 g pilećeg mesa 

1 l vode

 so

biber

1 lovorov list

1 glavica crnog luka (sitno seckana)

2 kašike brašna

2 čena belog luka (sitno seckan)

sveža mirođija

Svež peršun za dekoraciju




Skuvati meso u void sa začinima po želji, to može biti lovorov list, so sve dok ne omekša.

Izvadite meso, ostavite da se malo prohladiti i sačuvajte tu supu-vodu.

Meso iskidajte ili iseckajte na manje komade.

U sud zagrejte mast ili ulje te dodajte sitno seckani beli luk I malo brašna pa propržite dok ne zamiriši.

Potom dodajte kašiku po kašiku supe u kojoj ste kuvali meso I mešajte polako da se ne stvore grudvice.

Kuvajte na laganoj vatri dok se sos ne zgusne.

Završni koraci:

Dodajte iskidano/iseckano pileće meso.

Začinite sa solju, biberom i drugim začinima ukoliko ima potrebe.

Kuvajte još par minuta da se ukusi sjedine.

Poslužite toplo.




Нема коментара:

Постави коментар