субота, 8. новембар 2025.

Leptir pile

Nekada je najednostavnije pripremiti pile I to onako u celo bez sečenja, umakanja, izumevanja, premazivanja.

Danas se tu javljaju dva problema,

Prvi, ko će pojesti celo pile?

Uglavnom su porodice -članovi porodice smanjeni I ograničeni na dva do tri člana, ili eventualno član i pas.

Drugi problem se tiče samog pileta, gde kupiti pile a d asmo sigurni da je u redu, da nije odmrzavano pa zamrzavano da nije premalo i bledo, da se ne oseća.

Elem, kada rešite ova dva problema, odnosno ako imate priliku da nabavite domaće pile, I ako vas u kući ima četvoro I više krenimo na recet ��



Potrebno vam je jedno lepo veliko pile.

Priprema:

Pile oštrim nožem presecite dužinom kičme sa obe strane makazama ili nožem. Dobro pritisnite da se celo spljošti , raširite ga u pleh kao što ste videli na fotografiji.

Pomešajte puter sa začinima, belim lukom i solju, a zatim time premažite pile (ili ga premažite tokom pečenja). Ovde kod mene možete u očiti I jednu grešku a to je da sam ga premazala -malkice I sosom od paradajza, iako to nisam našla nigde da treba, te mi se taj sos malo-zapekao tokom pečenja, ali je generalno bio ukusa.




Znači preporuka-to ne radite.

Priprema povrća:Oljuštite i isecite povrće poput šargarepe, krompira, paprike, crnog i belog luka.

Ja sam dodala I kelj i batat krompir.

Poređajte  u pleh, pospite uljem, posolite i po želji dodajte malo vina.

Stavite pile na povrće, sipajte malo vode u pleh kako pile ne bi bilo suvo.

Pekla sam pile na 200C oko  40-45 minuta, s tim što sam ga na nekih 10-tak minuta velikom kašikom prelivala tečnošću iz tepsije.

Preostali deo pečenja možete završiti tako što ćete pile premazati ostatkom putera i peći dok ne dobije lepu hrskavu koricu.

Provera gotovosti:

Pile je gotovo kada lepo porumeni I kada probate (probodete) meso treba da bude meko.



Нема коментара:

Постави коментар