Kako sam već ranije pisala o mojim odlascima u Beč i nekim omiljenim mestima, ovde ću vam napisati jedan kratak prikaz i utiske koje će možda nekom i značiti ukoliko na brzaka poseti ovaj za mene omiljeni grad i odluči se na primer za neku brzu varijantu gde može šta da “klopne”, kao i da obavezno poseti Bečku pijacu NaschMarkt
Na pijaci kao i na svakoj drugoj zaista svega, od sira do igle, s tim što pre ovladavaju istočnjački proizvodi.
Vino, začini, raznorazne krpe, nešto skuplje nešto jeftinije u odnosu na prodaju u marketima, ali ko ima živaca verujem da može na Nasch Marketu jako dobro da prođe u smislu da dobro pazari.
Takođe na ovakvim pijacama možete uvek kupiti i nešto što prvi put vidite npr neko povrće ili voće a koje ste oduvek želeli da probate.
Prvo ono što bi preporučila mladima u vezi brze hrane a koja je meni sasvim pristojna to je u Bila marketima, nešto poput našeg Maksija. Treba obratiti pažnju da Bila markete imate skoro na svakom koraku ali nećete u svakoj moći da kupite ukusan ručak, jer u ovim manjim marketima tog izbora nema.
Hrana se naravno meri, i na primer bečka šnicla, namaz i kajzerica će vas izaći oko EUR4,00 dok Leberkez-200g, senf i kajzerica će vas koštati nešto malo skuplje.
Naravno ovde možete pojesti i čorbu raznih fela, ćufte i neko varivo, takođe sve na merenje.
Sa druge strane, ukoliko ste ljubitelji viršli i kobasica na svako malo na ulicama Beča imate štandove sa hranom, u najvećem broju samo sa kobasicama ali vidim da mnoge u zadnje vreme nude i kebab i još neke turske specijalitete.
Kobasice i hot dog u zavisnosti izbora mogu da vas koštaju u vrh kape do EUR 4,00, veća verovatnoća je da će vas koštati manje😊
Kako sam ja veliki ljubitelj slatkog, naravno da sam u poslastičarnici Aida probala i Kardinal šnite, one koštaju EUR 3, kao i većina kolača ili parčadi torti.
Kardinal šnite su bile jako ukusne i veoma obilne, sastoje se od fine kreme, i dve vrste pečene kore.
Ovde bih izdvojila i kroasan krofne koje su koštale čitav evro😊ali su savršeno napravljene, lisnate, posute šećerom i cimetom.
Posebno me je privukla Marcipan torta, nekako sam poželela da je probam čim sam je videla. Posle sam guglala po internetu da nađem recept, ali uzaludno. Molim ako neko ima saznanja ili link kako se pravi neka mi pošalje ili ostavi u komentar.
Zaključak: Iz godine u godinu imam utisak, da se ovaj da ga tako nazovem “gospodski” grad i dalje drži nekako iz petinih žila u svom duhu, međutim, kao što sam i gore navela sve više i više ulice Beča preplavljuju kebabi i baklava, što naravno meni lično ne smeta, jer volim orijentalnu hranu, ali imam utisak da će se u narednih deset godina veoma teško moći naći fino parče dobre bečke torte, dok će se bečka šnicla “ batrgati” 😊
Нема коментара:
Постави коментар