Da li znate da je ova pita u stvari izvor zdravlja.
Kora,
jednostavna domaća, so, brašno voda, nadev blitva ubrana iz bašče, i domaći sir.
Nedavno
sam drugarici pričala kako su jela koja su se ranije pripremala takođe bila
zdrava, u smislu da ukoliko ne preterate sa količinom u jedenju sigurno možete
da računate da ste uneli zdrave namirnice, te sam kao primer navela baš ovu
pitu koja je u mom detinjstvu često bila pravljena, doduše nade može biti i sa
krompirom i biberom, bundevom i sirom,
slatkim sirom, klot sa šunkom itd.
Za pripremu kore, a na starinski način vam je potrebno 500g brašna, vode i malo soli.
Vode vam je potrebno oko 300ml.
Za ovu meru okrugle pite sam koristila 250g brašna i 150ml vode.
Testo sam zamesila rukama, u početku je lepljivo ali predlažem čak i kada vam se svi sastojci povežu što duže da ga mesite, jer će te tako lakše razvući koru.
Iskreno ovo je starinski recept za mišiće i ako niste spremni da mesite testo skoro 10 tak minuta-odustanite 😊
Zatim testo podelite na dva dela, premažite od gore sa mašću ili uljem-dobro, i ostavite 30 minuta da odmori.
Nakon toga rukama, kao kada razvlačite kore rastinjite ali ne na jako tanko, i imaćete dva veća kruga. Jedan krug napravite veći i po njemu rasporedite blitvu i sir, a sa drugim delom testa prekrijte i pričvrstite krajeve.
Što se tiče fila, predlažem da ga napravite od 500g blitve i 300g sira.
Pitu premažite uljem ili mašću i pecite na 180C oko 30 minuta. Kada porumeni izvadite je i prekrijte čistom krpom kako bi vam gornja kora ostala meka a i krckava.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар