среда, 26. јун 2024.

Pendžeri i Kibicfensteri Bele Crkve

 Bela Crkva varošica u Banatu skoro na samoj granici sa Rumunijom je poznata po prelepoj arhitekturi koja je hvala Bogu i dan danas većim delom sačuvana.

Šetajući se ulicama, prosto ne možete a da ne primetite Kibicfenstere -isturene prozore na kojima se nekad kibicovalo, šacovalo i izvirivalo na šor.




Možda niste znali ali Kibicfensteri su nastali još u 18 veku, i prvi su ih u svoje kuće ugradile bogate švabe u Vojvodini, a bogami nakon toga i ubrzo za njima i bogati srpski paori.

Ukrašeni su kitnjastim ili umetničkim duborezom  a oni na kojima su se i bočna krila otvarala bili su pravi primer bogatstva. Odnosno da li možete  da zamislite da je prozor bio statusni simbol?!



Jeste,  što je više kibicfenstera na kući bilo, to je značilo da je porodica koja u njoj živi  gospodska 😊

Čemu služe kibicfensteri, pa naravno za posmatranje ali ne bilo kakvo-obično.

Posmatrač može naslonjen na prozorsku dasku da gleda ne samo pravo već i levo i desno – uz i niz ulicu, i zaista je to bio jedan logičan prozor, pogotovo zimi kada možete a da ne izađete na ulicu , ceo šor da osmotrite bez problema.


Odlični su bili i za radne obaveze kada su domaćice kroz njega daleko na šoru mogli da vide da li se krave vraćaju sa paše ili radnici dolaze sa njive, pa da se vrata ulazna otvore na vreme.

Takođe, kibicfenster može veoma lepo da se ukrasi iznutra, jel sa zavesicom uštirkanom ili saksijom crvene muškatle.



Hvala Bogu te Belocrkvani  i dalje neguju lepotu svoje autentične arhitekture, iako kibicfensteri polako izumiru, nažalost iz rekla bih najčešćeg razloga a to je što su  naslednici nekada bogatih porodica ili prodali kuće ili nemaju dovoljno novca da izdržavaju i obnavljaju svoju dedovinu, a verujte to je, ko živi u velikoj „švapskoj kući“ i te kako izdatak..



Fotogalerija sa običnim starinskim prozorima i kibicfensterima

 

Нема коментара:

Постави коментар