среда, 22. мај 2024.

Slovačke kifle


Nekada u našem selu koje je višenacionalno, imali smo priliku da vidimo tradicionalne Mamičke ( Bake na slovačkom).

Neko bi sada sigurno rekao :

-Pa?

Pa radi se o tome da videte jednu Mamičku može da vam ulepša dan. Prvo vodite jednu urednu, ispeglanu i pod konac ženu, nasmejanu i milu ženu u bajkovitoj suknji sa “milion” slojeva.

Ne znam da li znate kako izgledaju slovačke suknje ali iskreno meni su to alfa-omega suknje svih sukanja.

Sad, dalje kad ti jedna takva Mamička da svoj recept za kifle, tu onda ne da nema sumnje nego nema da ne uspe.


Sastojci

8000 g. brašna

Kocka svežeg kvasca

1 kašikica šećera

500 ml mleka

100 ml. ulja

so

1 žumance za premaz

Nadev:

150 g margarina ili putera

1 jaje

250 g  sira-sitnog švapskog krem sira

5 češnjeva belog luka

*ja sam dodala i sitno seckanu domaću šunku-tek-tek 😊


Priprema:

Za početak odvojiti 150 ml mleka i dodati kašikicu šećera te rastopiti kvasac. Ostaviti ga par minuta  da zapeni.

Sa nadošlim kvascem od ostalih sastojaka zamesiti meko testo. Testo treba da bude meko.

Zatim nauljiti vanglicu i u nju premestiti testo da "odmori" najmanje sat vremena.

Pripremiti fil na način što će te sve sastojke pomešati i dodati sitno iseckan beli luk na samom kraju.


Testo premesiti kada se udvostručilo i razviti u pravougaonik. Preko celog testa premazati pripremljeni nadev i umotati sa oba kraja u rolat. Kako ste dobili dva  rolata sečete ih svakog posebno tanjirićem tako da pravite trouglove.

Kifle potom premažemo žumancetom i pospemo susamom ili makom. Pekla sam ih na 180C oko 30 minuta.




Нема коментара:

Постави коментар