Savikos
Mi Srbi, pored toga što obožavamo svi odreda grčko more, obožavao i giros. Ne, ne znam nikog ko je išao u Grčku a da se nije
„najeo“ girosa, nekako kao da je za nas on neka „grčka svetinja“, ali o tome
bih mogla da napišem čitav jedan članak pod nazivom „Zašto smo omađijani grčkim
girosom“.
U
velikim gradovima poput Soluna, pored toga što giros možete pojesti na milion i
jednom mestu, gde su u većini slučajeva fastfood, uvek se izdvoje neka specifična mesta, pre svega kvalitetna i sa
odličnom hranom. Pa zato uvek izaberite
Savikos, umesto ulični kiosk-cena vam je skoro pa i potpuno ista.
Savikos,
em što se nalazi na Aristotelovom trgu, to je važno, jer nema potrebe da se
„zavlačite“ u neke između-sitne ulice.
Hrana-ukusna,
domaćinska, dobro začinjena.
Takođe
ukoliko je velika žega, vaša večera može biti i
bez girosaa u grčkom stilu.
Saganaki,
Grčka salata i Tzatziki sasvim su dovoljni uz vrelu lepinjicu i Mitos.
DiaTeuta
Maleni
restoran koji se takođe nalazi u samom centru Soluna, pre svega se izdvaja
dizajnom klasičnog grčkog restorana, što će vas odmah privući kao i preljubazni
gazda koji sedi u prvom redu stolova, kibicuje i poziva da uđete.
U ovom restoranu koji nema giros, ali ima odlično roštilj meso izdvojila bih osim tradicionalnih mesnih recepata koji su zaista svi božanstveni:
Čips od tikvica koji je tako što bi mi vojvođani rekli -Zdravo dobar!
Tzaziki
salata koja mi je nekako u svakom restoranu drugačija ali specifična i uvek se
iznova njome oduševim.
Нема коментара:
Постави коментар