среда, 26. октобар 2022.

Škarpina na jednostavan način

 Obožavam ribu, bilo da je rečna ili morska. Doduše, s obzirom da sam odrasla pored Dunava, najviše volim domaću riblju čorbu, sa kostima naravno i pečenu rečnu ribu. 

Kada sam bila dete morsku ribu smo mogli da priuštimo ili probamo isključivo kada odemo na more, danas je drugačija situacija i mislim da je odlično što možemo da priuštimo i kupimo svežu morsku ribu.

Kada pripremam morsku ribu, uglavnom je to na najjednostavniji mogući način, plus što se uvek setim jednog Barbe kojeg smo često slušali kako priča o plovidbama i ribama, a koji je živeo u mestu Zablaće kod Šibenika, i koji je uvek govorio:

"Na ribu samo so!".


Danas smo okruženi na internetu mnogim receptima, gde se od ribe kako ja volim to da kažem pravi "bućkuriš" i ubija njena jednostavnost.

Ovaj recept je toliko jednostavan, prirodan i ukusan, te mislim da nećete pogrešiti ako ga spremite na ovaj način, a koji je veoma lak i dostupan svima.

Potrebna je riba škarpina

čen belog luka

svež peršun

morska so

maslinovo ulje.


Škarpinu sam prvo očistila, ako imate sreće da vam to urade u ribarnici na licu mesta bilo bi odlično, jer sam se ja u nedostatku pribora za čišćenje pošteno namučila i izbola :)

Dobro je posolite sa svih strana i iznutra.

Stavite u sud u kojem će te je peći i preko nje stavite sitno iseckani beli luk, i svež peršun.

Prelijte maslinovim uljem, ne previše.

Na dno sam stavila sitno iseckani krompir i šargarepu i sve prelila sa 1dcl vode.

Pekla sam je na 180C u rerni,

Vrlo lako, jednostavno, neobično ukusno!

3 коментара:

  1. Izgleda fenomrnalno, a sigurmo je i veoma ulusno.Pozdrav od Dalmatinke iz Ploča.

    ОдговориИзбриши
  2. Možda škarpina? Međutim, manje više za ime ribe, nego njeni ubodi mogu biti opasni, neki tvrde i otrovni. Kupili ste je bez glavi, zar ne? Srećom jer na glavi i jesu najopasnije bodlje. Drugi put jako pazite kad je budete čistili. Inače, jako lijepo ste je pripremili.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, jeste kupila sam je bez glave, da Škarpina, ispraviću, u brzini sam zamenila slova :)

      Избриши