субота, 8. октобар 2022.

Kolač od jabuka i maka

Za nekog možda neuobičajena kombinacija, ali za ljubitelje maka, je  svaka kombinacija sa makom najbolja.
Morate primetiti da je ovaj kolač vrlo dekorativan a ja ću dodati i lak za pripremu jer se svi slojevi peku odjednom.
Potrebno je:
Za prvi čokoladni sloj
5 žumanaca
100g šećera
150g putera
pola kesice praška za pecivo
150g brašna
2 kašike mleka
2 belanceta
50g čokolade za kuvanje

Za sloj sa makom
3 belanceta
50g šećera
100g maka
2 kašike brašna
pola kesice praška za pecivo
Za sloj sa jabukom
5-6 jabuka
šećer


 Priprema:

Prvi čokoladni sloj
Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, u drugi sud puter sobne temperature umutiti sa šećerom i žumancima i spojiti sa belancima i dodati brašno i prašak za pecivo, sve lepo sjediniti najbolje mikserom.
Ovu smesu podeliti u dva dela. U jednu dodati otopljenu čokoladu.
Tu čokoladnu smesu izliti u pleh veličine 20x30 koji ste obložili pek papirom.

Priprema sloja od maka.
Belanca izmiksati u sneg i dodati šećer, pa mak i na kraju prašak za pecivo i brašno.
Ovu smesu od maka preliti u tepsiji preko čokoladnog sloja.
Na sloj od maka staviti izrendane jabuke koje ste dobro ocedili i pomešali sa malo šećera i na samom kraju preko jabuka stavite žuti sloj.
Kolač se peče na 180C, i kada gornja kora dobije zlatno braon boju izvadite iz rerne i  preko vrućeg kolača posuti prah šećer.

Нема коментара:

Постави коментар