субота, 17. септембар 2022.

Lenja pita sa grizom i jabukama

 Ne znam na šta se mislilo kada je recept Lenja pita nastajao, tu naravno mislim na deo -Lenja. Da li su mislili na domaćicu koja je priprema, jer stvarno ova pita jeste brza za pripremu, osim iskreno rendanja jabuka, ili su mislili na jabuke, da su one lenje...

Lično najviše volim onu starinsku pitu sa jabukama i prhkim koricama koje se prave od masti, ali ova pita mi je takođe jako dobro legla, jer nekako jeste neobična i miriši na cimet.

Veoma ali veoma je sočna, meka, ne znam evo iskreno kako sam se suzdržala da ne pojedem sve sama.


Potrebno je za pitu:
3 jajeta
200g šećera
100 ml ulja
100ml jogurta
100g griza
150g brašna
1 prašak za pecivo
vanil šećer
Fil:
1kg jabuka
vanil šećer
kašika griza
100g putera

Priprema:
Odvojite žumanca od belanca i belanca sa šećerom dobro izmiksati u čvrst sneg.
Zatim dodati jedno po jedno žumance, i ponovo sjediniti mikserom.
Dodavati potom u ovu smesu i ostale sastojke, svo vreme mikserom mešajući na srednjoj brzini.

Smesu podelite zatim na dva dela, i prvi deo izlijte u pleh i stavite da se peče na 180C nekih 10-tak minuta.

Fil:
Jabuke oprati, očistiti i narendati, pomešati sa šećerom i grizom.
Puter otopiti.
Kada iz rerne izvadite prvi deo kore( ne treba da bude potpuno pečen), od gore stavite fil od jabuka i prelijte ga puterom.
Preko fila izlijte drugi deo smese od jaja.
Pecite ovaj kolač na 180C oko 30 minuta.
Gotov kolač pospite prah šećerom.

2 коментара: