среда, 11. мај 2022.

Pletenica sa makom

Pletenica ili štrudla, ma nije ni važno. Mene nekako reč pletenica uvek asocira na upletenu kiku onako kako se nekada nosilo, ili dve :)
Davno nisam videla mladu devojku da ima upletenu kosu, a sećam se da je nekada prosto bilo ne sramota nego neukusno da kosa bude raspuštena, neočešljana.
No da se vratimo na hranu, 

Može sa makom ali i sa orasima?

Jedno je sigurno, prava je vojvođanska delicija koja nikada ne izlazi iz mode.


Za testo Vam je potrebno:
500g brašna tip 500
pola kocke ili 10g svežeg kvasca
70ml mlake vode
narendana korica limuna
100g šećera
prstohvat soli
100g otopljenog putera
3 žumanca
2dcl mleka
Za fil:
400g mlevenog plavog maka
5 kašika šećera
2 vanil šećera
200ml vrućeg mleka


Pripremamo prvo testo.

Kvasac sa kašikicom šećera rastopimo u mlakoj vodi i ostavimo ga 10-tak minuta da zapeni. Potom sa brašnom, šećerom, žumancima, mlekom, narendanom koricom limuna(prethodno limun dobro operite), i otopljenim puterom zamesite testo. Testo mesite dokle god se ne odvoji od prstiju. Ne treba da bude tvrdo pa po potrebi jer to zavisi i od veličine jaja tačnije žumanaca dodajte još malo mleka, što bi se reklo licnite dok testo nije potpuno umešeno.

Ja ne koristim savremene tehnike, kao što su mikseri za testo, možda bih trebala, ali još uvek se uzdam u svoje ruke, tako da kada radim dizano testo dosta dugo ga mesim, i to ume da bude malo naporno :)

Dobro umešeno testo ostavim pokriveno krpom da se udvostruči.

Kada se testo udvostručilo podelim ga na dve jednake jufke ili moderno releno, na dva jednaka dela.

Svaki deo rastanjim oklagijom ali na način što ga ne pritiskam dok to radim iz sve snage i na silu, da "ne ispusti dušu i bude žilavo", nego nežno, polako razvijem u pravougaonik ii premažem nadevom od maka.


Nadev od maka uvek pravim od plavog maka, koji nikada ne kupim samleven i pošećeren, nego ga sama pre upotrebe sameljem.

Dodam šećer i prelijem vrelim mlekom. Dobro promešam da se sve lepo sjedini.

Imaćete u ovom postupku dva pravougaonika premazana makom koje če te uviti u valjak.

Ta dva valjka rasečem oštrom nožem po sredini ali da krajevi ostanu celi tačnije ne presečeni. Od njih uvijem jedan u drugi.

Možete ako vam je lakše razviti jedan veliki pravougaonik, premazati nadevom i uviti u rolat.

Taj rolat presecite po sredini oštrim nožem ali ne idite do samog kraja, tako da vam kraj i dalje bude spojen. Krake uvijte jedan o drugi.

U prvoj varijanti Pletenica će biti šarenija "prepletenija".

Premažite je sa belancima koja su vam ostala od žumanaca koje ste iskoristili kada ste pravili testo.

Od gore stavite kockice putera.



 Dizano testo pečem na 200C, ali uvek naglasim kod ovakvih recepata da svaka domaćica zna svoju rernu najbolje, tako da možete da pečete i na 180C.

Ono što je važno da znate kod dizanog testa je da se ne peče na velikim temperaturama jer će se gore brzo zarumeniti a unutra ostati živo testo.

Pospite pečenu pletenicu šarenicu vanil šećerom i uživajte u lepoti vojvođanske čarolije od maka.

Нема коментара:

Постави коментар