субота, 8. јануар 2022.

Ravanija


Neko će sad reći, ali to nije "vojvođanski kolač". Da nije.
Što ne znači da ga nismo pravili. I u opšte te podele čije je šta, zar ne može bez njih?
Odlična ravanija na jednostavan način , što bi se reklo " na šolje". Trebali joj tražiti mane i poreklo?
Ne.
I iskreno mi odgovorite , sa koje god da ste područja, sigurno ovaj recept imate u starim sveščicama recepata vaše bake ili mame.

Potrebno je:

6 jaja

1šolja šećera

1 vanil šećer

1 šolja griza

1šočka brašna

1 prašak za pecivo

80g putera

kora od jednog limuna

Za sirup:

4 šolje šećera

2,5 šolje vode

sok od 1 limuna

lešnik ili bademi ili orasi za ukrašavanje.

Šolja je od 2 dcl



 Priprema je i više nego jednostavna

Odvojite belanca od žumanca, i belanca mikserom umutiti u čvrst sneg.

Potom dodati šećer i vanil šećer i opet dobro izmiksati. Zatim dodati žumnca, otopljen puter , brašno , griz i prašak za pecivo kao i narendanu koru limuna.

Sve dobro sjediniti žicom za kuvanje da dobijete glatko testo.

Pleh okrugli ili pravougaoni, namazati mašću ili puterom, Pobrašnjaviti i izliti kolač.

Pečete ga oko 20-30 minuta.

Za to vreme skuvati sirup od vode, šećera i limuna, na taj način da sve sastojke pomešate i kuvate još oko 3 minuta dok ključa.

Sirup ohladite.

Gotov kolač isecite, ja sam ga isekla na rombove i od gore na svako parče stavila pečeni lešnik.

Preliti polu ohlađeni kolač sirupom.

Нема коментара:

Постави коментар