Sipkava pita, recept koji je zabeležen u maloj plavoj sveščici moje bake, baš pod tim nazivom uz dodatu reč "Dankina".
Danka , a za mene baba Danka, je bila naša komšinica koja je živela par kuća dalje od nas. Dočekala je duboku starost, čak nadživela mnoge prijateljice, njene vršnjakinje iz ulice i to nadživela dobrano.
Kada sam pročitala naziv recepta, kroz glavu mi je prošlo sećanje o njenim nekim da tako nazovem zadnjim danima,. Prodavala je bundeve na ulici, imala je nekih 5-6 komada, i iznela ih je na malu šamlicu pred kućom. Stajala je svako popodne onako malena, sa keceljom i maramom pored njih, čekajući da neko prođe šorom i možda ih kupi.
Ja sam se svaki dan tuda vraćala sa posla i uvek sam par minuta stajala sa njom. Nije imala penziju, pa se prosto izvinjavala što prodaje tri-četiri bundeve.
Danima je niko nije pitao čak ni za cenu, a bila je spremna i da ih preseče na pola ako je nekom baš bundeva "povelika".
Iz njene bašte su.
Pomislim koliko smo danas spremni da izdvojimo za organsku hranu po prodavnicama?
Mnogo, čak i duplo nego što one zaista i vrede.
Koliko od nas zna zaista šta znači "organska" hrana, ili smo čuli da je skuplje zdravije.
Volimo povrće upakovano u celofan i providne folije na kojima stoji etiketa "bio proizvodnja".
Da li smo i koliko sigurni u to?
Ali kada bi smo prošli pored neke bakice koja prodaje svoje domaće povrće ili voće, i to za džabe, okrenuli bi smo glavu.
Ova pita može da se pravi sa raznim drugim voćem. Može i sa narendanom bundevom, jabukama, šargarepom, šljivama. Možete napraviti i kombinaciju sa dva fila, u suštini fil neka vama ostane na volju bitno je da savladate šta vam je potrebno za sipkavu koru :)
Pravi se ekspresno, za 20 minuta. Nemojte to nikom reči :)
Za fil vam je potrebno oko 1,5 kg jabuka, koje će te narendati.
Za sipkavu koru vam je potrebno sledeće:
šolje su od 200ml
2 šolje brašna
2šolje griza
1 šolja šećera
1 vanil šećer
1prašak za pecivo
150g putera
Ove sastojke za koru sve pomešajte u vanglu, dobro pomešajte varjačom da se sve lepo i podjednako rasporedi. Odvojite u tri dela.
Uzmite pleh, ja volim da pitu napravim u manjem plehu kako bi bila višlja.
Dole i sa strana pleh namažite mašću ili margarinom. Na dno sipajte prvi deo sipkave kore, pa zatim poređajte pola narendanih jabuka.
Zatim preko jabuka pospite drugi deo sipkave kore, i pospite ostatkom narendanih jabuka, i za sam kraj pospite od gore ostatak kore. Zatim puter narendajte i lepo rasporedite da pokrije čitavu pitu.
Ja je pečem na 180C.
Kada dobije lepu smeđu boju a možete je pipnuti i prstom da vidite, ne treba da bude jako mekana, znači da je pečena.
Pospite po tako vrućoj piti prah šećer.
Predivna priča ❤️
ОдговориИзбриши