Kada su me pre nekoliko godina u jednoj anketi pitali koje mi je jelo broj 1., nisam dugo razmišljala, jer sam odgovor znala, jasno :)
Rezanci sa makom. Domaći rezanci sa makom, rezanci koji su napravljeni kod kuče, ne oni čipkasti kupovni, nego nejednaki debeli rezanci tek izvađeni iz šerpe u kojoj su se kuvali pa pomešani sa makom i puterom.
Da, zaista se ne pravim i nije fraza, rezanci sa makom su zaista jelo koje bih mogla pojesti uvek i u svako doba.
#vojvođaniznajuzašto
Da bi ste ih napravili onako kako oni zaista jesu i treba da budu , prvo morate da umesite domaće testo. Nije ništa teško i može vrlo lako da se napravi.
Za testo vam je potrebno:
300g brašna
1 domaće jaje
vode hladne oko 2dcl
Brašno prosejati, dodati jaje i početi da mesite, malo po malo dodavati vode, znači ne sve od jednom. Testo treba da bude tvrdo. Iskreno dugo ga morate mesiti, da ne bude tvrdo kao kamen nego tvrdo ali da ipak možete da ga rasteglite oklagijom.
Prvi korak kada testo dobro zamesite, je da ga ostavite da malo odmori, najbolje jedno 30 minuta, a zatim ga razvijte uz dosta brašna što tanje možete, ali zaista što tanje.
Ako nemate podlogu za razvijanje možete i na čistom čaršavu.
Kao što vidite na sledećoj fotografiji, testoo razvijte što je tanje moguče.
Tako razvijeno testo ostavite da se suši, na kao što sam rekla čistom čaršavu.
Bilo bi dobro da se testo suši dugo, ali ako nemate baš vremena, ako ste u gužvi sa vremenom, dovoljno je da se suši barem 3 sata. Testo treba da je suvo na dodir, tačnije da se ne lepi.
Testo treba da urolate, ako vam je veliki krug , urolajte uz pomoć varjače.
Oštrim nožem secite tako urolano tetso na rezance 1cm, ili manje.
Isečene rezance rastresite rukama, da se ne ulepe.
A bilo bi odlično da ih tako rastresene ostavite na krpi da se prosuše još malo.
U suštini dobro osušeni rezanci mogu da stoje dugo na suvom mestu.
Prirpema rezanaca.
Mak sameljite ili kupite već samleven,dodajte šećera po ukusu i pomešajte sve lepo.
Rezance kuvajte i kada omekane vadite ih u jednu posudu.
Kada su svi rezanci skuvani u veći tiganj ili šerpu dodajte putera 50g.
Kada se puter otopi dodajte rezance i malo ih promešajte po puteru na jakoj vatri.
Zatim sklonite sa vatre i dodajte mak.
Dodajte i kutlaču dve ako je potrebno vode u kojoj ste kuvali rezance.
Sve lepo sjedinite i izmešajte da blista.
Da ne bi ovog recepta, ne bih kupila mašinu za pastu :) Jasno je da rezanci s makom ili orasima ili nasuvo ne mogu da budu isti od domaće testenine i kupljenih rezanaca. A ja bas nisam vična ... Kupila, probala, bozanstveno ! Hvala na receptu i podsecanju :)
ОдговориИзбриши