Ukusna, mirisna i meka pogača sa puterom i trapistom.
Ovde ću vam napisati recept i mere za manju pogaču. Na fotografiji je pogača napravljena od duple mere tačnije od 1.200 kg brašna.
600g brašna
kašikica soli
pola kocke kvasca
1 jaje
100ml vode
50 ml ulja
300ml mleka
Za fil 300g narendanog trapista
200g putera
1 žumance za premaz, susam i lan
Priprema:
Kvasac razmutite sa malo šećera u vodi i ostavite da zapeni. Kada dobro zapeni zamesite od sastojaka za testo veoma meko testo. Premažite ga od gore uljem i prekrijte krpom ili alu folijom.
Ostavite da odstojji bar sat vremena.
Kada je testo udvostručeno premesite ga i podelite na dva dela-jufke.
Jufke ponovo premesite i razvijte oklagijom u dva veća i tanka kruga.
Pola putera narendajte i stavite na jedan krug a od gore stavite drugi krug od razvijenog testa,
Sada oklagijom razvijte ponovo.
Trapist svu količinu narendajte i stavite od gore na testo.
Urolajte testo rolnu.
Kada pravite duplu smesu imaćete dve rolne.
Krajeve rolne prvo odsecite odštrim nožem i stavite u sredinu pleha.
Pleh sam kao i uvek obložila pek papirom, ali to nije obavezno, vi možete i direktno na pleh ređati ali prethodno ga namažite puterom ili uljem da vam se pogača ne zalepi.
Ostatak rolne oštrim nožem iseći na rolatiće i ređajte ih po tepsiji.
Manje rolatiće u sredinu veće sa strane.
Vodite računa da ne budu previše jedno uz drugo.
Zatim premažite testo žumancetom i pospite neizmenično susam i lan.
Od gore narendajte ostatak putera.
Ostavite da tako odmori nekih 20-30 minuta.
Za to vreme upalite rernu na 180C.
Prvo će te pogaču, kada se odmori peči nekih 20-tak minuta na 180C pa zatim pojačajte temperatturu na 230C.
Kada bude fino pečena još nekih 20 minuta na 230C , izvadite je iz rerne.
Нема коментара:
Постави коментар