Naslov za ovaj post je pomalo dugačak i rekla bih neobičan, a u stvari ovde i ne postoji neki poseban recept ni za jedno od ova dva jela koje sam sada odlučila da vam predstavim i napišem kako se pravi.
Prvo jelo sam nazvala Španat na vojvođanski način, iako može biti i na bilo koji drugi način jer sam primetila da vas jako puno sprema i obožava ovako pripremljen španat a da nisu iz Vojvodine :)
Kako pripremiti španat sa mlekom?vrlo lako i vrlo jednostavno
potreban vam je naravno španat oko 500g.
Operite ga i obarite, tačnije ja to radim tako što kad voda provri stavim ga kratko u tako vrelu kipuću vodu , malo utišam vatru i probarim kratko-par minuta.
Iscedite ga i potom nožićem isecite-usitnite.
u tiganj ili u veću šerpu stavim malo ulja, i prvo 4-5 čenova belog luka sitno isečem i propržim na ulju.
Dodam španat i par minuta sve to lepo malo izmešam na laganoj vatri.
Zatim umešam kašiku brašna i 2dcl mleka i sve lepo i lagano mešam dok se malo ne zgusne.
Ovako pripremljen španat se najčešće servira sa jajima na oko a može i kao bilo koji drugi čušpajz
Ja sam ga spremila kao prilog uz ovu Slanu tortu od belog mesa, koja spada u veoma ukusan ali brz i praktičan ručak.
Za nju vam je potrebno:
belo meso -uopšte nije važno koje veličine
300g sitnog sira
1 dcl pavlake
1 jaje
200g šunkarice isečene na listiće
200ml neutralne pavlake
začini
malo prezle
Belo meso iseći na tanke šnicle, koliko god to možete, posolite i lagano maljem "izudarajte", ne previše.
Veći vatrostalni sud nauljite pa ređajte belo meso koje ste i sa jedne i sa druge strane uvili u prezle.
Sitan sir razmutite sa jajetom i pavlakom, pa premažite preko belog mesa.
Zatim dodajte šunkaricu.
Ukoliko vam je ostalo još šnicli od belog mesa možete slobodno poređati od gore.
Sve prelijte neutralnom pavlakom.
Ja sam potom skinula foliju, posula preko parmezan i na 230C zapekla nekih 15 minuta.
Нема коментара:
Постави коментар