недеља, 22. септембар 2019.

Čarobna nedelja - moj doručak

Kako volim nedelju, pogotovo kad je jesen ili kasnoleto. Ujutro nije previše ni hladno ni sparno, a povrće baš svuda oko nas, posebno domaći mekani paradjz i krastavac koji supravi izbor za doručak.
Sećam se kako sam provodila leto na selu i kako je omiljeni i česti doručak bio paradajz, šunka i vruća pogača. Pa pitam li ja vas ima li šta lepše od  kombinacije paradajza sa bilo čime?
Moj predlog je jedna malo modernija varijanta obzirom da danas mnogi izbegavaju hleb.

Ovako možete doručkovati:
posne krekere premažite sirom  može nekim za mazanje ili sitnim sirom. Od gore stavite pečenicu i ementaler.
Naravno i paradajz.
Možete i ne morate posoliti.





Pre svega nemam ništa protiv za one koji ne jedu hleb i sasvim je u redu da naprimer ponekad poželite nešto lagano.
Krekeri su meni odlična zamena i lagani su, i moram priznati da mi se već nekoliko puta dešavalo da sa njima zamenim hleb i veoma sam zadovoljna i pri tom se stomak ne oseća pretovareno.

Takođe sada ima svakakvih varijatni krekera da se kupe po prodavnicama zdrave hrane pa čak io za one koji npr ne jedu belo brašno mislim da će moći da ukrste svoju kombinaciju sa integralnim krereima i ovim da tako nazovem, pečenica poslaganim punjenjem.





Takođe moram da priznam da ujutro sebi često pripremam i ajja, posebno volim omlet ili kajganu. Možda ste to primetili  ako pratite moj instagram profil.
U kajganu pored pečene slaninice umem da dodam još papriku itd.
Ovaj put sam prirpemala jedan mali sos od tikvica i šampinjona pa sam njega pekla kao omlet.
Sos sam napravila tako što sam iskoristila jednu malu mladu tikvicu , tako što sam je naseckala na kocke, zatim na malo maslinovog ulja ispekla i dodala malo parmezana i kašiku kisele pavlake.
Kada se tečnost od tikvice smanjila, jer sam kuvala na laganoj vatri a tikvica postala mekša, ostavila sam je po strani.
Dva jajeta sam kulinarskom žicom umutila i u taj tiganj gde sam prirpemala tikvice, dodala malo mariniranih šampinjona, rasporedila tikvice ravnomerno po tanjiru i posula jaja.
Pekla sma redovno kao omlet.
Okrenula, tu će te zbog debljine morati povesti računa da okrenete jer će vam se u protivnom sva popolimiti.
Na gotov omlet sam narendala sira.




Od gore možete dodati parmezan kao što sam ja i uradila i naravno sveži bosiljak ili nanu.
Ovako spremljen doručak odgovara za dve osobe.




Kao što sam već ranije pisala mnoogo volim paradajz, i kada mu je sezona prosto se trudim u sve ali baš u sve da ga stavim, pogotovo kada je svež.
Najviše volim da pravim soso za špagete, ali imam i jedan poseban sos veoma gust i pikantan koji može da vam slući kao osnova za npr nedeljni jutarnji sendvič.
Za njega je potrebno:
2 veća ili tri srednja zrela domaća paradajza
beli luk -to ću napisati po želji
malo maslinovog ulja
so
i kašika senfa
Kao što ste gore videli koji su sastojci, paradajz isecite na kriške i beli luk takože isecite na sitno ili ako koristite u prahu možete pomešati sa paradajzom, ja preporučujem svež.
Zatim na malo ulja dinastati paradajz, on će pustiti vodu, posolite ga po želji.





Mešajte svo vreme i kada skoro počne da se pravi gust saft dodajte kašiku senfa.
Na fotografiji možete da vidite gustinu.Na prvojfotografiji.

Na ostalim fotografijama možete da vidite dekorativne lagane zalogaje bez hleba.
Znači tuna, ementaler, buđavi sir, šunka, namaz od paradajza.





Mislim da je kod ovakvih sendviča gde podloga nije meka gde podloga nije hleb, ovaj namaz od paradajza je idealan, jer daje tu mekoću baš da ne bude sve suvo.




  
I za kraj ostavljam vam jednulaganu salatu. Nije ništa neznam ni ja šta specijalno prosto jedna idejica za lagani doručak.
Potrebno je:
paradajz, paprika, krastavac
100g trapista
sve ovo lepo iseckati na kocke.
Preliv sam pravila od 1dcl kisele pavlake pomešane sa 100g feta sira.
Kiselu pavlaku i feta sir pomešam dobro sa kulinarskom žicom, da nema grudvica.
Lagano ubacim u isečeno povrće i promešam.
Uz ovu salatu sam servirala i barena jaja i bilo je odlično.



Нема коментара:

Постави коментар