Ovaj put sam kombinovala raženo brašno sa integralnim brašnom Tip-800 i semenkama suncokreta.
Hleb je veoma kompaktan i zasitan, jako lepo se seče i ukoliko ga uvijete u foliju i držite u frižideru možete ga imati za doručak za skoro tri dana.
Dodala sam od začina i malo kima što bi naše bake rekle "tek-tek"
Pored ovog recepta možete pogledati i sledeće recepte za hleb koji se ne mesi i to Osnovni recept za hleb koji se ne mesi koji je kao osnova za sve varijante, zatim Hleb koji se ne mesi sa korn fleksom i ovsenim pahuljicama, i Hleb koji se ne mesi sa bundevinim semenkama.
Potrebno je:
500g brašna, ii to 250g raženog brašna i 250 g integralnog brašna tip 800
500ml mlake vode
2 kašike jelovne maslinovog ulja
kašikica manja soli
1 prašak za peciva
to je osnova
u njega dodajem sledeće:
1 kašiku kakaa
50g semenki suncokreta sirovih
pola kašike kima
Takođe vam treba oko 50g semenki suncokreta takođe sirovih da možete da stavite od gore na hleb.
Inače semenke suncokreta kada se ispeku daju posebnu aromu hlebu.
Priprema:
U jedan sud stavim brašno i sve ostale suve sastojke.
Potom dodam vodu i ulje.
Zatim kim i semenke suncokreta
Dobro promešam varjačom.
Smesa je lepljiva i nije čvrsta ali to ne treba da vas zabrine.
Jako je važno dobro promešati kako bi se svi sastojci lepo ujedinili.
Ostaviti tako umešen hleb 30 minuta. Može i duže.
Vatrostalni sud obložim pek papirom i izlijem hleb. Od gore ga još malo "natapkam" maslinovim uljem i stavim semenke suncokreta, možete malo staviti i brašna.
Pečem ga na 180C oko 45 minuta.
Gotov hleb prekrijem krpom.
Takođe ukoliko niste na nekoj previše strogoj dijeti i ukoliko baš ne želite sto posto da izbacite belo brašno, možete kombinovati i ovu količinu brašna
250g raženog brašna
100g belog brašna
150g intehralnog brašna.
Нема коментара:
Постави коментар