субота, 30. септембар 2017.

Lenja Pita sa kajsijama

Kada imamo dobar recept za pitu mozemo je napraviti sa cimegod hocemo.
Kada imamo domećeg voća i kada je leto lepo idani su sunčani možemo uvek da napravimo ovu pitu jer zima jako malo vremena.
Nekada su ovakve pite bile zaista pite koje su se i jedine pravile sa voćem.
Nije bile kremastih kolača, slatkih pavlaka...
Kada sam nedavno sa svojim drugaricama pričala o receptima, o bakama koje su nam kuvale , došla sam do saznanja da su nam omiljeni kolači tj pite baš ovakve.
Kasnije sam u jednoj maloj anketici to i potvrdila.
Svi vole tortu, tulumbu ...krem kolač..ali kada bi se morale odlučiti koja bi ima to bila omiljena poslastica, psolastica koja im obeležava život ili detinjstvo.
Najveći broj kaže-Lenja Pita
Znači idemo sa receptom.....
 Za sastojke je potrebno
600g brašna
1 prašak za pecivo
250g margarina
150g šećera
2 žumanceta
malo mleka
Za fil je potrebno: 1 kg kajsija
200g šećera
1 vanil šećer
šećer u prahu

Priprema: Prvo testo pripremamo i to tako što margarin dobro penasto  sjedinimo sa šećerom te dodajemo jedno po jedno žumance i sve lepo penasto umutimo. Dodamo prosejano brašno sa praškkom za pecivo i umesimo glatko testo.
Mleka dodamo po potrebi da tetso sjedinimo.
tetso ostavimo na 1h u frizideru.
Nakon toga ga podleimo na dva jednaka dela.
Kajsije očistimo i pomešamo sa šećerom.
Pleh srednje veličino podmažemo i rukamo rasporedimo tetso. Zatim preko testa stavimo kajsije.
I od gore narendamo drugu polovinu testa.
Pečemo na 180C.
KOliko god bili gladne moraćete da sačekate da se pita ohladi..ne vruću!!! No no!


1 коментар: