уторак, 2. мај 2017.

Mramorni Kuglof

Da li vam se desavalo da kada jedete kuglof osobito Mramorni, svaki zalogaj vam zapadne u grlu?
i osećate se kao Snežana iz sedam patuljaka, čekajuci vodu da počnete lakše da dišete.

Da li je deo vašeg detinjstva upravo Mramorni kuglof ili mramorni kolač, koje su jedno vrme pravile sve majke i sve komšinice, nudile vas a vi ste se uporno davili?

Ili ste nekad zasita naleteli na dobar pravi recept za Mramorni Kuglof?

Moj Mramorni recept u stvari u pozadini ima jednu lepu priču.

Sećam se kada sam bila mala a mama me vodila u posetu nekoj strini.
I sad znate kako to biva na selu, prvo doček, pa ručak pa sve po redu i sve šta mi pripada .. i ja se tu zaista evo priznajem dobro dobro najedem...

Zatim ta moja strina iznese Mramorni Kuglof.

Verovali ili ne ali to je bio najveći Mramorni ma ne samo mramorni nego najveći Kuglof koji sam ja ikad u životu videla.

I OPA odseče ti moja strina jedno pooodebelo parče i pljasne  u tanjir i meni u šake.

A znate kako je kod dece, sve je sito samo oči nisu i ja ti tu zagrizem onako baš poveći komad poveći da veći ne moeže biti..i ups...da se udavim..skoro..
Nikako , ali nikako da progutam. I onako tu vam negde stoji taj Kuglof ni gore ni dole..

Tapšala me mama po ledjima, pa strina, pa došo stric, pa baba, pa neka tetka Mira iz komšiluka..i zamalo..al zamalo ja ti preživeh Mramorni.


Pa zato sam danas oprezna i ovom prilikom vam dajem recept za pravi pravi možda ne najveći Mramorni Kuglof, ali jedan od onih koji vas sigurno neće ugušiti.
Potrebno je:
Za testo:
300g margarina ili maslaca
250g šećera
1 vanil šećer, ja često stavim i dve kesice da mi bolje zamiriše vanila
malo ruma-što znači za mene 1 supena kašika
prstohvat soli
5 jaja
370g brašna
malo mleka-2-3- kašike-supene
1 prašak za pecivo
20g kakaa

Priprema:

Maslac i margarin sa šećerom penasto umutite.najbolje će biti mikserom.

Potom smanjite mikser na malu brzinu i mutite dodajući jedno po jedno jaje.

 Dodati rum i vanil šećer,

Brašno prosejte s praškom za pecivo i dodajte u smesu.

Smesu tada podelite na dva dela.

U jedan deo dodajte kakao koji ste razmutili sa malo mleka.

Kalup za kuglof namazite margarinom i pobrašnjavite.

Sipajte prvo žutu smesu a preko nje čokoladnu.

Potom viljuškom ili supenom kašikom pomešajte tamnu smesu da se prošara žuta smesa.

Peći  na 160-180c oko 60 minuta.

Uvek naglasim kod pečenja da vašu rernu najbolje znate vi.a to će vam odrediti i pečenje i temperaturu.

Pečeni kuglof posuti kada se prohladi prah šećerom

I kažem Vam samo treba imati malu tajnu, a to je dodatak mleka, i kuglof postaje mekši.

Ima recepata u koje se dodaje malo vrele vrele vode u testo kako ne bi bilo suvo.

ako hožete eksperimentišite i dodajte vodu umesto mlekoa..što bi se kazlo od volje Vam.!

 






























Нема коментара:

Постави коментар