Stiže nam omiljena jesen. Doduše znam i one koji je baš ne vole..a i koji se tada histerično bacaju u spremanje zimnice.
Ja nisam ni jedno ni drugo....ahahhah
Ovog puta posatvljam receptić nešto drugačije ..sa groždjem za sezonu berbe groždja..
nešto novo i ukusnoo!!!
POTREBNO JE
1 kg očišćenog belog grožđa (bez velikih semenki),ja sam imala veći deo belg i crnog sam imala manji deo
1 kg šećera,
150 ml vode,
3–4 kriške limuna,
150 g oraha
PRIPREMA
Grožđe operite i osušite. Očistite peteljke i odstranite loša zrna, ukoliko ih ima. U veću šerpu sipajte šećer i vodu. Na tihoj vatri rastopite šećer, a zatim dodajte grožđe. Rasporedite ga tako da bude uronjeno u sirup. Grožđe kuvajte na umerenoj vatri dok se nezgusne, pa po potrebi dodajte vode. Ukoliko se pojavi pena u toku kuvanja, skinite je kutlačom. Pred kraj kuvanja dodajte kriške limuna i orahe. Nastavite sa kuvanjem još pet do deset minuta. Pripremite očišćene i osušene tegle. Pre sipanja bilo bi dobro da tegle zagrejete u rerni na oko 100 stepeni. Sipajte slatko u tegle, dobro zatvorite poklopce i ostavite da se hlade.
Deluje ukusno!
ОдговориИзбриши