Iskreno,
nisam baš neki obožavalac čokoladnih torti i u opšte čokolade. Kako sam starija
nekako mi budu preslatke a i često se dešava da obzirom da su čokoladne torte
jake i kalorične, da mnogi valjda zbog skupoće stave umesto putera margarin,
ili umesto čokolade za kuvanje nekakvu kakao tablu, te sam zarad svega tog
počela da izbegavam čokoladne kolače i torte, osim kad ih ja lično ne pravim.
Ovaj
kolač je zaista za uzeti malo, jak je,
posebno ukoliko koristite kvalitetnu crnu čokoladu-sa preko 77% kakaa.
Nema
ga previše, zasitan je i lako se pravi.
Potrebno je:
115 g čokolade -sa što većim procentom kakaa
115 g putera ili margarina
256 g šećera
-15 g vanila šećera -stavila sam kesicu vanil šećera
15 g soli -prstohvat
2 jajeta
60 g brašna
Priprema:
U šerpicu stavite puter i čokoladu.
Rastopite svo vreme mešajući.
Dodajte šećer,vanil šećer i so.
Potom dodajte jaja i brašno.
Dobro izmešajte.
Ja sam sve dobro sjedinila kulinarskom žicom.
Videćete i sami da smese bas i nema za neki džinovski kalup.
Uzmite najmanji oko 20cm.
Obložite ga pek papirom ili ga namažite uljem i pospite šećerom.
Izlijte kolač.
Pecite oko 20min na 200C.
na istim "talasima" smo bili ovih dana :-)))) i ja sam prije dva dana pravila skoro istu torticu (prezla umjesto brašna) i znam da je divno meeeekana i divno čoookoladna.
ОдговориИзбришиp.s.primjetila sam da što se manje muti i miješa,to manje pjeni i manje korica ispuca.
pozzz veliki za tebe !
Jel se Stalno kuha ili samo maslac i šećer
ОдговориИзбриши