Svakako kolač detinjstva, moram priznati da je jedan period bio po malo zapostvljen u moru čizkejkova i raznoraznih ne pečenih i bez truda varijanti.
A onda se odjednom opet Lansirao...
Salčići su postali omiljeni na Fb stranicama, u limenim tanjirima i sa puno pekmeza.
Verujem da su podizali rejtinge stranica i brojeve lajkova ali da se veoma mali broj "domaćica" suočio sa njihovim pravljenjem...sem "mmmm" i " izgleda fino"
Šta vam je potrebno za ukus detinjstva, kiflice naših majki i baka iz vremena svinjokolja, ako se još uvek neko seća šta je to..:)
Najbolje ih je jesti vruće...još dok se pekmez ne ohladi, obavezno napolju dok vetar licka lice!
Po receptu moje Gošće-Marije Medvedj-Kuriš
Recept OVDE
Za one koji neznaju da kliknu na link
Potrebno je:
4 zumanceta,
6 dl mleka,
1 kvasac,
2 kasike secera,
1 kasika soli,
3 kasike sirceta,
1kg brasna ,
1/2 kg sala .
Kvasac da izadju u malo mleka dodati sve i mesiti dok se plafon ne oznoji. Kad testo naraste , rastanjiti i tri puta premazivati sa salom i preklapati.Rastanjiti testo i seci u kocke u svaku kocku staviti malo pekmeza os sljiva , zaviti i staviti da se pece. Ispecene salcice vrljati u secer u prahu
Ovo mi je jedan od najomiljenijih domaćih kolača ♥
ОдговориИзбришиOduvek sam ih volela ali ih nisam jela ima četrdesetak godina...tvoje jedem očima.
ОдговориИзбришиmoja svekrva to radi i mogu reći da je odlično...
ОдговориИзбришиZadnji put sam ih i jela kao dete...nažalost...možda ih sebi napravim, ipak...
ОдговориИзбришиNisam ih jela ima trideset i kusur godina. Svake godine u novembru mama i komsinica nasa Oma su ih pravile za svinokolj. Koja divna, divna vremena ❤️ I izgledale su kao pravo remek delo a tek ukus. Nikad ih nisam pravila i neznam dali bi mi uspele kao sto su njihove bile.
ОдговориИзбриши