среда, 14. август 2013.

Jagnjetina kao ispod sača

Nedaleko od reke Dunav, daleko od mesta u kojem živim ali i dovoljno blizu da se može otići svakog dana, moj deda Velizar je imao Salaš.
Sticajem nesrećnih okolnosti taj salaš je u toku ratnih 90-tih bio srušen a u opšte je obeležio moje detinjstvo, jer verovali ili ne ja sam odrasla uz guske patke i ostale životinje koje su karakteristične za naše Ravničarske salaše.
Danas, smo ga malo obnovili i sa prijateljima kada nam vreme to dozvoljava uvek nedeljom pripremimo nešto fino i ukusno.
Jaretina kao ispod sača
Potrebno je:
1kg jaretine ili nekog drugog mesa
1 beli luk
500g krompira
malo ulja
5dcl vode
200g slanine iseckane na režnjeve
so i biber
malo bosiljka
Priprema:

Ovaj recept možete pripremiti i kod kuće u većoj šerpi na laganoj vatri.
Priprema mesa, nekoliko sati ranije:
meso posoliti iseći na komade ako je potrebno te pomešati sa iseckanim belim lukom, i staviti u veći sud te zatvoriti.
U sud, u našem slučaju KOTLIĆ poredjati meso, dodati slaninu i vodu te na laganoj vatrici krčkati.
Uglavnom to bude zbog veće količine mesa oko jedan i po sata, ili sat.
Kada voda većim delom ispari dodati očišćen krompir.
Još malo kuvati i kada krompir totalno omekša a to će te proveriti viljuškom poslužiti!!!

Нема коментара:

Постави коментар