петак, 7. јануар 2022.

Zimska Ruska Čorba

Kada prođu praznici, Slave, što bi moja Mati rekla, najlepši deo godine, i kada smo i dalje u Januaru, i pada sneg, i dosta nam je barene šunke, sarmi...
Kada umorni dođemo sa posla, i pomalo promrzli, najviše nam prija "nešto sa kašikom".
Ova čorba se zove Ruska čorba, jer smo recept dobili od tete Olge iz Sremskih Karlovaca, koja je po majci bila ruskinja i sticajem okolnosti njena porodica se kao emigrantska naselila u Vojvodinu.
Da, neobična po koloritu, ali prava čorba koja greje dušu.
A duša kada se ugreje, ništa drugo ni ne treba.


Potrebno je:
100g graška
100g krupnog crvenog pasulja ili bilo kojeg drugog
baš mala kašikica bibera
 peršun
1 manji crni luk
 4dcl temeljca-odnosno supa(možete koristiti i kocku za supu ako nemate nedeljne)
2dcl domaćeg paradajza
ulje
Priprema:
Prvo pripremite grašak i pasulj.
Grašak skuvajte u vodi, ali da bude polu mekan polu tvrd. Znači ne treba ga raskuvati jer će se on kuvati u čorbi svakako pa da ne biste posle imali pire od raspadnutog graška. Ako kupujete zamrznut u kesici, mislim da je on već polu obrađen, tako da nećete morati da ga dodatno kuvate.
Pasulj prvo malo obarite, pa tu prvu vodu prospite .To je neko staro pravilo da se ta prva voda baca, i ja se toga pridržavam.
Potom ga ponovo obarite ali sada da bude mekan ali ne previše kako vam se ne bi raspadao. Znači ako kuvate veliki pasulj-prebranac kuvate duže. Najbolje da ga viljuškom izvadite i probate, tako će te najbolje znati da li je kuvan.
Crni luk očistite, sameljite u multipraktiku ili još bolje ako imate volje sitno, sitno ga iseckate, zatim ga propržite na ulju(da se cakli) ga propržite na ulju.
Dodajte grašak i pasulj, biber, peršun i malo soli.
u 4dcl vode stavite kocku za supu-instatnt kocku, te je skuvajte ili kao što sam već rekla koristite supu koja vam je npr ostala od nedelje, što se nekada tako i koristilo.
Zatim, u lončiću sve spojite i na laganoj vatri kuvajte.
Napomena:
Vrlo je važno da  kada kuvate pasulj viljuškom probate da li je kuvan.
Pred kraj dodati kuvani paradajz, i još par minuta na laganoj vatri sve kuvajte.
Posluženje:
Služi se topla, može i uz kiselu pavlaku ili mileram. 

2 коментара:

  1. Divno izgleda i baš mi se jako sviđa. Kako obični koristim grah iz konzerve, sve može biti jako brzo gotovo. Dobrih recepata za juhe nikada dosta (ipak ih kuhamo svaki dan). Pinam.

    ОдговориИзбриши
  2. Juhica je super i baš krasno izgleda ! Bilježim je obavezno !

    ОдговориИзбриши