Sigurno se i vama desilo da ste u ranu jesen nabrali dunja, pa ostavili negde na ormar ili u fijoku da vam mirišu.
Obzirom da im vreme stajanja lagano odmiče možete početi da ih trošite.
Kada vidim dunje uvek se setim moje bake koja je pravila kompot od njih. Nisam ni znala da je to tako teško a tu pre svega mislim na samo čišćenje, dok ja nisam jednom poželela da je lično očistim.
Veoma je nezgodno i teško, i sećam se da mi je tada prošlo kroz glavu
-majkica je očistila jednom čitavu korpu.
Da. to su naše bake.
Takođe nešto interesantno ću isto sa vama da podelim, a vezano je za sam naziv. Moja majkica je Dunje zvala DGUNJE.
I sve bi to bilo ok, da ja sniam imala jednu drugaricu Dunju koju je moja majkica uprono ali uporno zvala DGUNJA.
Znači Kolač od DGUNJA.
1l mleka
5 jaja
5 kašika šećera
250g pirinča
3 dunje srednje veličine
1 kašikica cimeta
3 jabuke
par klinčića
2 šlaga
Priprema:
U 1l mleka skuvati 250g pirinčai ostaviti da se dobro ohladi.Umutiti 5 jaja sa 5 kašika šećera, dodati tri rendane jabuke, cimet i ohladjeni pirinač.
Masu sipati u pleh i peći na 180C 30 minuta.
Dunje oprati i očistiti.Iseći na kocke.
Kuati dok ne omekane.Možete dodati i par klinčića.
Procediti ih i staviti na pečen kolač.
Ovaj kolač mi super zvuči i izgleda, baš zanimljiva kombinacija sa dunjama !
ОдговориИзбришиHvala Brankić
ОдговориИзбриши