понедељак, 8. октобар 2012.

Cream Brulee/Krem Bril i Bavarski Krem kad poželiš brzi dezert


Ponekad poželim nešto slatko.
A da to nije torta ili kolač sa dugom pripremom.
Ponekad poželim nešto meko, kremasto a to je baš ovaj Cream Brulee.Krem nad kremovima...


Istorija Cream Brulee ili Kreme Katalana je veoma bogata. To je desrt sa bazom pudinga i karamelom od gore. Služi se hladan i odličan je u kombinaciji sa voćem.
Meni recimo posebno prija u kombinaciji sa kafom.
A da li je samo to u pitanju?
Ili ima nešto više u ovom finom kremu?
Da li postoji neka tajna pripreme?

U Istoriji kulinarstva ovaj krem se spominje još od davne 1691. godine, i nakon toga u engleskim i francuskim kuvarima pod nazivom-Engleska Krema, Izgoreni krem...Ovakva duga tradicija sigurno govori u prilog ove kreme.
I bez zadrške, zaita je tako.
Ovaj krem je božnstven i lagan kao pero.
Kako ga ja pripremam:
Navešću mere za dve veće vatrostalne činije ali ja ovu meru prepolovim jer napravim samo jednu činijicu.
Kad sam sama..P.
Potrebno je:
6 žumanaca
6 kašika šećera može i smedjeg
6dcl slatke pavlake
2 veće vatrostalne posude
Priprema:
Prvo sam rernu zagrejala na 150C
Potom sam žumanca odvojila od belanca u poseban sud.
Dodala šećer i mikserom miksala dok smesa nije postala svetlo svetlo žuta i gusta.
Slatku pavlaku sam izlila u šerpicu i stavila na vatru.
Grejala sma je ali ne da provri, uzvri, znači ne da doje do tačke vrenja.
Potom sam slatku pavlaku i žumanca spojila.
Polako, 
Sve lepo promešala i izlila u vatrostalne posude.
Uzela sam i jednu veću posudu, odlična je i tepsija.
Napunila sam je vodom.
Stavila posudice sa Cream Bruleei sve stavila u rernu.
Tako se sve to "peklo" oko 20-30min.
Ukoliko imate spravu za karameliziranje šećera, od gore stavite kašiku dve šećera pa karamelizujte.
Ja nemam, pa sam ovako:
Od gore stavila kašiku šećera.
Podigla žicu u rerni na najviše, stavila na gril pečenje sa gornjim jačim pečenjem
I zapekla samo par minuta da bude od gore bronzane boje.
Vodite računa da vam ne zagori!
Potom ostavila bar 15 minuta da se ohladi.
Najbolje je ako možete da pripremite dan ranije pa da vam prenoći u frižideru.
Ali ako ne možete da izdržite pojedite ga odmah.
jako je ukusan i tako!



Bavarska Krema
Možemo je nazvati i azbukom svih krema. Jedna od prvih krema koje sam pravila u istoriji mojeg kulinarstva pa stog ai omiljena!

Potrebno je:

2,5dcl mleka
4 žumanceta
100g šećera
1 mahuna vanile
2 kašike konjaka
voće, u mom slučaju ukusni nar!
Priprema:

Penasto umutiti žumanca, šećer i konjak.
Najbolje mikserom.
Šećer se mora rastopiti da bude gusta krema.
Mleko i šipku vanile staviti u šerpicu pa na šporet da provri.
Potom dodati žumancima.
Neprekidno mešajte.
Potom sve vratite u šerpu u kojoj ste kuvali mleko i nastavite na laganoj vatri da kuvate vodeći računa da se krema ne zalepi za dno.
Kada se zgusnula možete umešati i kesicu želatina a i ne morate, nije obavezno.
Izlijteu posudice.
Dobro ohladite.
Ukrasite voćem ili šlagom 
Meni je odlična i kada se doda u nju malo nes kafe..

9 коментара:

  1. Više mi se sviđa krem brule, mada trebalo bi probati oba pa onda suditi, nego imam vrlo konkretno pitanje: gde mogu da nađem vatrostalne posudice za krem brule?

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala draga!Poslaću ti na FB odgovor, kako sam ih nabavila. I meni lično za nijansu je ukusniji Cream brulee

    ОдговориИзбриши
  3. Bas ti je lepa prva fotka... :)
    Jos nikad nisam pravila Creme Brulee, a vec dugo planiram...

    ОдговориИзбриши
  4. teško bi odlučila samo za jednu kremu, boje je fino

    ОдговориИзбриши
  5. Ovo je jedan od mojih omiljenih desertica:)Odlicno izgleda!

    ОдговориИзбриши
  6. Krasni deserti, iako mi je Creme Brulee uvijek bio fini desert, ne odbijam niti bavarsku kremu, čak joj dajem i malu prednost. Jako lijepo si ih prezentirala !

    ОдговориИзбриши
  7. Ja je volim u tolikoj mjeri da sve sama pojedem,ne salim se :(..jednostavno je obozavam a puno zumanaca nije dobro za moj kolesterol,no dam si oduska da mm nije kuci da me ne vidi i broji kako cu biti bolesna ...
    Predivna slika,prezentacija !!!!

    ОдговориИзбриши
  8. Mmmm, predivno. Mnogo mi se dopada dodatak nara uz bavarsku kremu.

    ОдговориИзбриши