четвртак, 16. август 2012.

Paradajz za Zimu-Ukiseljeni Paradajz

Ove godine sam po preporuci prijateljice, koja je uzgred oduševljena ovim paradajzima..a koje možete probati  već posle deset dana.


Vrlo se lako pravi.I nema sumnje da ćete negde pogrešiti, a i u zimu će te uživati u ovom rumenom povrću.
Potrebno je:
4 l vode-izvorske ili flaširane
2dcl soli
4dcl šećera
1 kesica vinobrana
1dcl esencije
Priprema:
Vodu staviti u veći lonac, dodati so , čećer sirće i vinobran.
Sve dobro pomešati da se otopi i da postane bistro.
Paradjz oprati, očistiti od peteljki , vrlo je važno da ceo bude zdrav bez flekica.
Najbolji je onaj domaći.
U zavisnosti od veličine flaša u koje će te stavljati najbolje da bude srednje veličine.
Potom ga poredjati u staklenke i preliti ovom mešavinom.
Zatvoriti staklenke.

Napomena: ako umesto esencije koristite sirće onda je sledeći recept za vodu:
5l vode
1l alkoholnog sirćeta
250g soli
400g šećera
1 vinobran
Takodje može i bez vinobrana da se ostavi kako bi se ukiselila na prirodan način ali tada ne može dugo da vam stoji tačnije prezimi.
Moram takodje napisati da sam pravila pola mere.
Recept je od Branke L, na koji mi je skrenula pažnju moja prijateljica Maja.
Hvala obema!


3 коментара:

  1. krasan i zanimljiv recept, obožavam ukiuseljeno povrće i nikad nismo kisali paradajze, ovo ću mami proslijediti :)

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo uvijek dobro dođe a je ih jako volim i u kiselišu.

    ОдговориИзбриши
  3. Vrlo zanimljivo,ovo još nisam probao.Za koju količinu paradajza je ova mešavina vode i da li baš mora flaširana?

    ОдговориИзбриши