субота, 18. август 2012.

Domaći Kečap-fotoprikaz


Na internetu danas možete naći mnoštvo recepata za domaći kečap. Dodaje se u njega svažta od gustina, cimeta, do lovora i senfa. Ovo je moj recept. sasvim lak, sasvim prirodan. Vi birajte odaberite po svom ukusu, kako će te ga vi ove godine napraviti.
Takodje želim da dodam da ga koristim uglavnom za pizzu. genijalan je! 
    • Potrebno je:




      2kg paradajza po mogućstvu domaćeg
      2-3 roga crvene paprike-mesnatije
      2 veća crna luka
      1,25dcl vinskog sirćeta
      3 kašikice soli
      100g smedjeg šećera
      1 kašika bibera
      1 kašika suvog bosiljka

    • Priprema:






    Paradajz oprati i iseći na kriške.
    Neko ga samelje u multipraktiku. Ja volim ovako.Malo duže se kuva ali nekako tako bolje odredim kada je zaista kuvan
    Papriku takodje iseckam na sitne kocke.
    Luk sameljem u multipraktiku.
    Svo povrće stavim u šerpu i kuvam.
    Na laganoj vatri mešam .
    Ne non stop.
    Malo ostavim da krčka pa onda promešam..:)
    Kada je povrće omekšalo, praktično postalo tečnost, skinem sa šporeta i ostavim da se ohladi.
    Sada pošto nemam Rajber-spravu za pasiranje paradajza..ja ga pasiram kroz cedku.Ovako:
    Stavim malo paradajz au cedku i onda kašikom ga pritiskam da sva tečnost prodje iz njega kroz cedku u novu šerpu..
    Dosta sporo ide ali ja to ponavlja dva puta sa celom smešom.
    Lakše je se Rajberom za paradajz ako imate od koga nabavite.
    Sada tako fin iscedjen sok stavim u novu šerpu.Dodam samo bosiljak.
    Kuvam takodje na laganoj vatri do željene gustoće.
    Obično se tada smesa umanji duplo.
    Ovde je važno često mešati da ne bi zagorelo.
    Na kraju:
    Dodam:
    šećer, so, vinsko sirće i biber.
    Sipam u čiste posude i dobro hermetički zatvorim.
    Mnogo je bolje da pravite ovako po malo kečapa, ne duplu smesu, jer nema konzervansa, vinobrana pa ne može dugo da stoji.
    Kada kažem dugo mislim na 12 meseci.
    neko izlije i u plastične flaše pa zaledi. Ali ja nisam do sada to radila pa e mogu da preporučim.
    Enjoy!Pizza Time!



15 коментара:

  1. Domaći kečap nisam nikad radila, a kad čitam tvoj post, zvuči stvarno jednostavno

    ОдговориИзбриши
  2. Звучи одлично, а фотографије су дивне.

    ОдговориИзбриши
  3. Jako mi se svidja ovaj tvoj recept! pogotovo što nema konzervansa i sl.
    I fotoprikaz je super!

    ОдговориИзбриши
  4. Zaista jednostavan a tako fin ,boce držiš u frižideru ili samo na tamnom i hladnom mjestu ?

    ОдговориИзбриши
  5. Mislim da ću isprobati ovaj recept.Zvuči i izgleda jako uvjerljivo.

    ОдговориИзбриши
  6. nikad nisam na pizzu stavljala kečap ali ga obožavam na kumpirićima!!
    krasan recept!

    ОдговориИзбриши
  7. fantastičan recept! ovakav domaći je stvarno najbolji

    ОдговориИзбриши
  8. Ovaj kečap izgleda predobro ! Nisam ga do sada radila, a sada baš imam želju napraviti ga barem malo , odličan recept i odlično objašnjeno.

    ОдговориИзбриши
  9. nisam radila kečap, ali salsu i pizza sos često napravim, odličan recept u slikama

    ОдговориИзбриши
  10. Nisam ni znala da postoji domaći kečap. Receprt je odličan, onako po mom ukusu. Sigurno ću probati. Hvala!

    ОдговориИзбриши
  11. Ja već godinama
    slično stavljam kuvani paradaz, ako je dobro zatvoreno,flaše umotam starim pokrivačem.Posle24h ide ú ostavu.Neke sam upotrebila posle 2-3 godine,tó je recept moje majke.

    ОдговориИзбриши