MESO VS KAŠIKA
Možda niste znali ali MESO-pečeno prase-uopšte pečenje je jedno od najstarijih jela koje se danas priprema u Vojvodini.
Posebno je bilo veliki delikates jer je za svakog Lalu - paora bilo "Prosto greota" da "kolje" tako malo prase, jer su se nekada veoma teško životinje gajile i odgajivale.
Pa potom Šunka-sa velikim Š, slanina, dimljena kobasica, pečenica, suvi vrat, čvarci i kolenica posebni je delikates, pre svega što nije termički obradjena.
Mora se priznati da su Lale posebno "osetljive" na šunku, pre svega jer se pravi od svinjskog buta
" Ostavlja se sa slaninom debljine tri do četiri prsta. Načinje se posle 6-7 meseci, kad joj meso sazri, a i stigne domaći paradajz. Seče se na prst debljine – da se oseti pod jezikom!"
Vrlo je važno i kako se usoli pa potom dimi- a danas je za to zaista potrebno zanje i umeće.
Sa druge strane jedno od takodje veoma značajnog gastronomskog obeležja Vojvodine, imamo KAŠIKU-Vojvodjanska supa, žuta sa dosta tankih, dugačkih rezanaca, i sada bi moja baba rekla i od gore "prstom masti" ali može i bez toga..:)
Pa različite čorbice, ajnpren čirba, paradajz čorba...kisela... sa puno sitno iseckanog živinskog mesa, različitih fela: guske, patke, kokoške i druga živina koja se friška čitakj sat dva pre kuvanja supe ili čorbe zakolje i "mete" u istu....pa onda sosevi od paradajza, rena, višanja, mirožije....pa krompir paprikaš koji se crveni i sija od masti još u šerpi...
Grenadir Marš, Valjuške ili Nasuvo...
Možda niste znali ali grenadir marš je bilo jedno od sonovnih jela u vojsci, pa otuda i ovo ime, kuvao se u kazanima i jelo kao jelo bilo je sito pa je vojska mogla dugo da izdrži marševe
Nasuvo--da , da piše se i čita kao jedna reč-nije greška...posno tetso sa krompirom, spada u jedno od najeftinijih jela, pored leba i masti.
Služi se uz sezonske salate idu zajednuo u paru, zimi kiseli kupus ili kiseli krastavac, u proleće uz zelenu salatu, leti krasatavac ili paradajz a ujesen svež kupus.
Vrlo je jednostavno, i pravi se za pola sata-30 minuta, ali se nakon ovog jela vrlo brzo i ogladni.
Ali su tome mnoge Lale doskočile te maloo ubace i sitne kockice isečene šunkice...tek da zamiriši.
Moze i sa kupovnim Testom.
Priprema:
500g brašna
3 jajeta
malo vode
Brašno se proseje u sud za mešenje, napravi se potom udubljenje-to obaveznp- u koje stavite jaja, ona sa žutim kao sunce žumancetom. Mesite. Po potrebi dolivate vode. testo ne treba da bude ni meko ni tvrdo.
Potom tetso ostavite da odmori. Zatim podelite na više delova ili jufki a i ne mora.
Razvuče se oklagijom, što tanje...tanje...i sečete rezance ili ih kidate po vašoj želji.
najbolje ih je kidati tako će imati taj starinski rustični izgled.
Potom ih kuvate u loncu kada voda koju ste pre toga malo poslolili provri.
500g belog krompira u ljusci obariti a potom iseckati na kocke.
Dalje je potrebno:
1-2 glavica crnog luka
2-3 kašike mlevene aleve paprike
2 kašike masti-može i lje
so i biber.
Luk iseckati na sitno, staviti u tiganjsa uljemili masti i propržiti.
Dodati so biber i papriku.
Testo procediti u vanglu, dodati krompir luk i papriku i sve lepooo promešati.
I naravno nasuvo neide samo ceć u paru sa salatom..a vi vidit ekojućete ---zavisi od godišnjeg doba!!
A jaaooooo sto sam gladnaaa, obozavam nasuvo sa krompirom!! Gledam sliku i prosto ga osecam u ustima.
ОдговориИзбришиKad si počela da ređaš ove proizvode od gice, setila sam se neke turističke ponude od pre 7-8 godina - Svinjokolj. Nije šala, turistička agencija se zvala Exclusive tours :-), a tu je bilo svega iz tvog spiska, pa još krofne, rakijice i, naravno, lično učešće u fešti. Da ne poveruješ!
ОдговориИзбришиOdlično ti je ovo jelo.
Agencija Travelino je 2018. i 2019. imala ponudu nekoliko seoskih zanimljivih događaja, i ture su bile veoma popularne...
ИзбришиGrenadirmarš je jelo moga djetinjstva. Jako ga volim. Razlika je mala: moja mama nije stavljala papriku.
ОдговориИзбришиja glasam za grenadir marš!
ОдговориИзбришиMeni je to fantazija, tako jednostavno a ukusno. Obožavam!
Još kada se napravi sa domaćim testom...majko mila...:)
Jelo je odlično, probaću prvom prilikom. :)
ОдговориИзбришиMoja majka(baba) je stavljala i malo brasna u zaprsku. inace sve isto i standardno - petkom se uvek jelo nasuvo, ponekad ovo, ponekad sa sirom, makom ili krompirom!
ОдговориИзбришиOvog mogu da pojedem bukvalno pun lonac! I pored teglu kiselih krastavaca. Da zivim u Vojvodini imala bih 10000 kilograma!
Jaoj,toliko mi se jedu da jedva cekam kraj radnog vremena pa odoh da mesim.
ОдговориИзбришиJaojjjjjj zimska hrana.Odoh odma da spremim.
ОдговориИзбришиja u zapršku za valjuške stavljam i prezle. Odlično je.
ОдговориИзбришиu dane posta ne stavljati jaja! i da napomenem, da ruke uvek moraju posle nekog vremena da se umoce u brasno dok se kida testo u lonac! ne stavljati testo iznad pare od lonca nego kidati iz daljine i bacati ga u kljucalu vodu,tako se nece lepiti za dno! voda stalno mora da kljuca,ako prestane da vri vi prestanite da kidate,pa kad ponovo pocne da vri vi nastavite sa kidanjem komadica testa! prezla se ubacuje u zaprsku i przi se sa zaprskom nikako posle dodavati! ako se pravi sa prezlom ne stavlja se luk crni,ali sir moze! mora se mesati u toku kidanja i ne kuva se u loncu nego u sto siroj vangli od metala sa uskim dnom! tako vam valjusci nece pasti na dno nego ce plutati! mora se i malo ostaviti vode od kuvanja,jer ako se dobro ocede valjusci nece moci da upiju zaprsku nego ce neki biti suvi a neki premasni! neki ljudi za ljutkast ukus stavljaju ljutu crvenu mlevenu papriku,i iz zive kobasice koju kupite iscedite je u zaprsku! nikako dimljene kobasice nego presne ili zive cevape smrviti i pomesati! bice kao da ste ubacili mleveno meso! ali to ne preporucujem ljubiteljima klasicnih valjusaka nasuvo!
ОдговориИзбришиJooooooj valjušci se prave bez jajaaa,to je jelo moga detinjstva,sad sto ima svakakvih priloga to je vaša stvar,ja obožavam onako obicne,samo jos luk i krompir,mljac,mljac,jos,jos!!!
ОдговориИзбришиDa li biste mogli da napisete koliko vode.
ОдговориИзбришиja najvise volem testo sa krompirom, a uz to kompot od visanja,mmmmm!
ОдговориИзбришиTo su valjuske, a nasuvo je tanje
ОдговориИзбришиMi ovo zovemo rezanci nasuvo, moze i sir da se pospe .valjsju se u przene prezle.valjusci se kidaju kao sto godpodja gore kaze a obicno su bez jaja .nemci to zovu spatzle.inace sva ta nasa starinska jela obozava i moje dete koje je ovde rodjeno na americkom kontinentu..hvala za sve recepte iz nase Vojvodine..
ОдговориИзбриши