уторак, 22. мај 2012.

Avocado Pizza


Avokado je voće koje se da tako kađem tek od nedavno pojavilo, za neke malo pre, za neke mnogo ranije.
Stoga vam ni ne zameram ako neznate šta je i kako se jede.
Voće je, poreklom iz Južne Amerike i naziva se još vrlo interesantnim opasnim nazivom "krokodilska kruška"-Ako pogledate avokado rećiće vam se i samo zašto.
Najpopularniji je u Meksiku i zapadnom delu Južne Amerike gde se najviše gaji.
Smatra se za veoma zdravu i nutricionistički bogatu namirnicu.
Jede se kao salata u mešavini sa ostalim sastojcima- povrće pre svega, kao predjelo, u kombinaciji sa sirom, pavlakom ili kavijarom. često se koristi kao namaz i dodatak-prilog uz meso.
Kuvanje se ne preporučije jer tako gubi svoja hranjiva svojstva, ali ga možete staviti onako ispasiranog svežeg i gotova jela.
Najbolji je kada se prelije sa limunovim sokom i pospe se sa malo morske soli...
Ova pizza je toliko jednostavna, i ne samo to već ima i veoma skromne sastojke.
Nema sira, kečapa, šunkarice...... pa što da ne!!!
Testo za picu možete napraviti ovako:
300g brašna
2,2dcl vode
pola kocke ili četvrt kocke od 20g  kvasca
1 mala kašikica soli
I još:
avokado
jaje
krupna morska so
limun
origano

Prvo se pripremi testo za picu na sledeći način:
U 1dcl vode sa malo šećera rastopite kvasac. Kada zapeni, sipajte ga u sud sa brašnom, dodajte so i ostatak količine vode.
Prvo varjačom dobro pomešajte. Potom možete i rukom.
Zamešeno testo ostavite bar 1 sat da odstoji u sudu, prekriveno krpom.
Avokado operite, kada kupujete ako imate mogućnosti izaberite mekši.
Prepolovite ga, izvadite košticu-seme, oljuštite i viljuškom usitnite.
Zbog toga je potrebno da bude što mekši.
Vatrostalan sud premažite uljem, testo koje će se nakon 1h sigurno udvostručiti  premesite i od njega rukama napravite okrugli oblik. Staviti u vatrostalan sud.
Premazati pireom od avokada.
Odgore možete preko avokada nacediti malo limuna.
Posolite.
Uzmite jedno sveže jaje i lagano ga "razbijte" na  sredinu pizze, preporučuje se da to bude jaje srednje veličine, kako se ne bi izlivalo belance na "sve strane"
Pecite na 200c oko 20-tak minuta.
Pečenu pizzu onako vruću pospite origanom.

I još, o testu za pizzu.
Ako hoćete da napravite domaće testo za pizzu, i ako prošvrljate internetom, naićićete na raznorazne recepte, u koje se stavljaju raznorazni sastojci:
mleko, jogurt, kiselo mleko....to nije testo, italijansko izvorno testo za pizzu, jer pizza je i nastala kao jelo siromašnih italijana i u njenom testu nema mlečnih proizvoda.
To znači: ne nikako!
Često me putem maila pitate koje brašno koristim, kada radim testo za pizzu. Moram priznati da sam već godinama verna brašnu Danubius , za pizzu koristim tip -500, ali i druge  tipove u zavisnosti od toga šta pravim.
Danas na tržištu ima raznih proizvodjača brašna,  i mogu reći da sam ih ranije isprobavala, ali kada je u pitanju kvalitet i brašno kao osnovna namirnica zaista ne treba eksperimentisati.
Takodje je Danubius proizvojač koji nudi i druge tipove brašna, kao što je moje omiljeno integralno i ražano.

6 коментара:

  1. Zanimljiv recept, inace volim avokado, ali nisam probala na ovaj nacin. Super izgleda

    ОдговориИзбриши
  2. Kakšna lepa pizza! Zelo dobra ideja! Treba bo naredit takšno pizzo, mora bit tudi zelo dobra.

    ОдговориИзбриши
  3. Nikako da probam avokado, dosta mi je skup, ali stalno razmatram recepte sa njim. Ma, jednom cu ga kupiti i tacka... :)

    ОдговориИзбриши
  4. ja baš volim avokado i njegovu raznovrsnost,
    ovo je baš super!

    ОдговориИзбриши
  5. Obozavam avokado, ali ga nikada nisam probala na ovaj nacin. Recept mi deluje primamljivo:)

    ОдговориИзбриши