недеља, 1. април 2012.

Uskršnji Vemac od šargarepe

U srednjem veku šargarepe su bile purpurne boje. Narandzaste vrste su stigle iz Holandije, a purpurne i bele se i dan danas kao raritet mogu naći u kuhinji i povrću Francuske.
Ideja o blagotvornom dejstvu šargarepe na vid, potiče iz 2. sv. rata-duž istočne i južne obale Engleske, stacionirani su radari koji su pratili agresore sa mora i iz vazduha. Nemci su tada smatrali da se kod Engleza dogodilo čudo i da je razlog njihovoj iznenadnoj sposobnosti da vide noću navika da jedu šargarepu.

Istina je, dakako da vitamin A iz šargarepe stvara retinol, čiji nedostatak stvara noćno slepilo.
Deserti sa šargartepom su ukusni, sočni i bogati A vitaminom, a ako niste ljubitelj klasičnih jela i poslastica sa šargarepom, isprzite je na ulju kao krompir.
Potrebno je:
190g putera
1,5 šolja od 2dcl šećera
1,5 šolja brašna
3 jajeta
2 šolje od 2dcl narendane šargarepe
1 šolja mlevenih ili grubo naseckanih oraha
ravna kašikica praška za pecivo
oraščić, cimet, ekstrakt vanile
Glazura:
90g putera
narendana kora 1 narandze
1,5 šolja prah šećera
Priprema:
Podmazati kalup za kuglof puterom.
Umutiti puter i šećer, pa dodati i ostale sastojke.
Dobro sve sjediniti pa usuti u kalup.
Peći na 180C. oko 1h.
Ostaviti da se ohladi u kalupu pa ga tek onda prebaciti na tacnu.
Umutiti sastojke za glazuru i premazati kuglof.

11 коментара:

  1. Super je Verice, mrkva je dala svoju predivnu boju i baš mi se sviđa...

    ОдговориИзбриши
  2. Divan recept, zanimljiv. Purpurne i bijele mrkve se mogu ponekad naci i u Danskoj. Inace dosta se prave peciva i kolaci sa mrkvom, jednostavna pristupacna namirnica s kojom se moze toliko toga.

    ОдговориИзбриши
  3. Baš je lep venčić. Volim šargarepu u kolačima i jako sam tužna što kod nas nema ljubičaste šargarepice. Konfetice su ti preslatke, od čega su?

    ОдговориИзбриши
  4. Super ti je venčić!
    Ne mogu da stignem da pohvatam sve tvoje recepte :)

    ОдговориИзбриши
  5. Vijenac je prelijep, jako mi se sviđa dekoracija :) Hvala ti na zanimljivim informacijama o mrkvi, mnogo toga nisam znala :)

    ОдговориИзбриши
  6. Prekrasan i od moje omiljene mrkve , pravim prvom prilikom !

    ОдговориИзбриши
  7. Ma kako ti je predivan, baš proljetno Uskrsan.

    ОдговориИзбриши
  8. volim mrkvu i u slatkom i slanom, baš imam u planu ovaj tjedan jednu torticu sa mrkvom

    ОдговориИзбриши
  9. E, draga, ovo moram da probam! Javljam utiske!Ljubacccc!

    ОдговориИзбриши