U srednjem veku šargarepe su bile purpurne boje. Narandzaste vrste su stigle iz Holandije, a purpurne i bele se i dan danas kao raritet mogu naći u kuhinji i povrću Francuske.
Ideja o blagotvornom dejstvu šargarepe na vid, potiče iz 2. sv. rata-duž istočne i južne obale Engleske, stacionirani su radari koji su pratili agresore sa mora i iz vazduha. Nemci su tada smatrali da se kod Engleza dogodilo čudo i da je razlog njihovoj iznenadnoj sposobnosti da vide noću navika da jedu šargarepu.
Istina je, dakako da vitamin A iz šargarepe stvara retinol, čiji nedostatak stvara noćno slepilo.
Deserti sa šargartepom su ukusni, sočni i bogati A vitaminom, a ako niste ljubitelj klasičnih jela i poslastica sa šargarepom, isprzite je na ulju kao krompir.
Potrebno je:
190g putera
1,5 šolja od 2dcl šećera
1,5 šolja brašna
3 jajeta
2 šolje od 2dcl narendane šargarepe
1 šolja mlevenih ili grubo naseckanih oraha
ravna kašikica praška za pecivo
oraščić, cimet, ekstrakt vanile
Glazura:
90g putera
narendana kora 1 narandze
1,5 šolja prah šećera
Priprema:
Podmazati kalup za kuglof puterom.
Umutiti puter i šećer, pa dodati i ostale sastojke.
Dobro sve sjediniti pa usuti u kalup.
Peći na 180C. oko 1h.
Ostaviti da se ohladi u kalupu pa ga tek onda prebaciti na tacnu.
Umutiti sastojke za glazuru i premazati kuglof.
Super je Verice, mrkva je dala svoju predivnu boju i baš mi se sviđa...
ОдговориИзбришиDivan recept, zanimljiv. Purpurne i bijele mrkve se mogu ponekad naci i u Danskoj. Inace dosta se prave peciva i kolaci sa mrkvom, jednostavna pristupacna namirnica s kojom se moze toliko toga.
ОдговориИзбришиBaš je lep venčić. Volim šargarepu u kolačima i jako sam tužna što kod nas nema ljubičaste šargarepice. Konfetice su ti preslatke, od čega su?
ОдговориИзбришиSuper ti je venčić!
ОдговориИзбришиNe mogu da stignem da pohvatam sve tvoje recepte :)
Vijenac je prelijep, jako mi se sviđa dekoracija :) Hvala ti na zanimljivim informacijama o mrkvi, mnogo toga nisam znala :)
ОдговориИзбришиKrasno izgleda.
ОдговориИзбришиPrekrasan i od moje omiljene mrkve , pravim prvom prilikom !
ОдговориИзбришиMa kako ti je predivan, baš proljetno Uskrsan.
ОдговориИзбришиsvaka čast
ОдговориИзбришиvolim mrkvu i u slatkom i slanom, baš imam u planu ovaj tjedan jednu torticu sa mrkvom
ОдговориИзбришиE, draga, ovo moram da probam! Javljam utiske!Ljubacccc!
ОдговориИзбриши