петак, 20. април 2012.

Segedinski Gulaš

Ovo je gulaš koji prosto svi obožavaju i čija je priprema vrlo jednostavna.
Ja ga imam i pravim pod nazivom Srgedinski gulas, iako originalni segedinski gulaš se pravi sa kupusom i mladom teletinom.
No, kako su sva jela i recepti vec dovoljno izvrnuti, neka i ovaj moj ostane takav!
Glavnu aromu "lepkavost", ovom gulašu daju suve šljive.
Obavezno ih stavite, mada mnogi to izbegavaju.
Pa makar par.
Zaista se ne osete.



Potrebno je:
4 velika bataka sa karabatakom
100g suvih mesnatih šljiva, ja stavim manje, može i dve tri...
1 veliki crni luk
5dcl soka od paradajza-tomatina
1 mala kašikica aleve paprike
so, biber, ulje, ljuta tucana paprika



Batak i nadbatak oštrim nožem odkostimo i isečemo na manje kocke.Posolimo i pobiberimo ne previše.
Luk usitnimo u multipraktiku.
U šerpu stavimo ulja i prodinstamo luk i potom dodamo meso i alevu papriku.
Prodinstamo sve još par minuta svo vreme mešajući.
Dodamo suve šljive isečene na sitne kocke.
Potom vatru utihnemo, na manji stepen, dodamo paradajz-tomatino, poklopimo šerpu i dinstamo.
Nakon od prilike 1h, meso će smekšati i gulaš će biti gust.
To može biti u glavnom nakon već 40-tak minuta.
Služiti uz čipkaste rezance i salatu.





6 коментара:

  1. Ovo je nesto vrlo fino, rekla bih rucak za 5+, nisam jos pravila sa suvim sljivama, ali verujem ti na rec kada kazes da je dobro, napravicu jednom za probu.:))

    ОдговориИзбриши
  2. Volim ovakve stvari s puno okusa i to onog pravog.

    ОдговориИзбриши
  3. Nisam nikad čula za ovaj gulaš, kod tebe uvik saznam nešto novo! Moram priznat da mi zvuči savršeno, obožavam šljive u ovakvim kombinacijama :)

    ОдговориИзбриши
  4. ne lukac u multipraktik!!!!!! Inace su recepti super pre neki dan smo se ja i cika saran od 2 kile zapili ko budale... Velikipozdrav od nas...vojvodjanskih crnogoraca...

    ОдговориИзбриши