Za praznike u glavnom pripremam baš mnogo hrane, ni sama ne znam zašto, to mi je nekako ostalo u amanet od mame i babe, ta bojazan da hrane ne zafali ili da ne daj bože neko ostane gladan.
Pileći rolat koji sami možete od laka da urolujete i ispečete izjutra je odličan za ovakve dane, jer oko njega nema puno posla a dekorativan je i mnogo mnogo ukusan.
Ovde je važno da ukoliko ga pravite od belog mesa obavezno da ne bi bio suv sačuvate kožicu odnosno da pečete sa njom, ili da stavite od gore šnite slaninice, o tom potom, čitajte redom recept:
Potrebno je:
1,5 kg belog mesa i batakova bez kostiju
Možete rolat praviti samo i od belog mesa ali je mnogo ukusnije u kombinaciji sa batakovima, koje vam može mesar raskostiti i ostaviti kožuru.
Kod kuće belo meso isecite na šnite i stavite na radnu površinu sve oblikujući pravougaonika, ako je potrebno nožem još poravnajte meso, u tom smislu da slobodno odsečete sa dela gde je možda deblje meso , tu mislim na batakove i "dopunite" one delove gde možda fali mesa ili gde ga ima manje.
Začinite ga a tu mislim posolite i pobiberite po ukusu i na kraju izlupajte maljem za meso.
Za nadev je potrebno:
6 tankih režnjeva sira
200g svežih šampinjona.
Šampinjone operite i isecite oštrim nožem na sitne kockice.
U tiganj stavite malo ulja i šampinjone propržite a potom začinite i dodate vode oko 2dcl.Smanjiti temperaturu vatre ili što bi se reklo "utišati je" i dinstati šampinjone uz stalno mešanje. Kada voda isčezne dodajte 2dcl kisele pavlake. Sve pomešajte da se lepo sjedini. Potom preko piletine poređajte sir pa stavite šampinjone.
Urolajte a krajeve spojite čačkalicama da vam se smesa ne bi tokom pečenja rasipala ili curila. Preko rolata stavite alu foliju.
Pecite u tepsiji u kojoj ste stavili ulja i vode prvih 20min na 200C i sa alu folijom, a nakon toga skinite alu foliju pa preko rolata poređajte slaninicu isečenu na režnjeve i ostavite da se rolat zapeče.
Ako je potrebno povremeno prelivajte sa vodom iz tepsije.
Služiti hladno-te je tako idealno da se napravi i ispeče dan ranije.
Odlično, jako slasno izgleda, draga!
ОдговориИзбришиkrasno!
ОдговориИзбришиHvala obema!
ОдговориИзбришиJooj, divno izgleda - još kad' bih jela piletinu:)) Odlična ideja: lagano, drukčije, fino.
ОдговориИзбришиSuper izgleda.Nisam baš sigurna da bi mi mesar otkoštio piceka.
ОдговориИзбришиPrelepo i ukusno. Super Vera :)
ОдговориИзбришиIzgleda uvek svecano i lepo je u bilo kojoj kombinaciji, najbolje je sto se moze spremiti i ranije pa ostavlja prostora za druge pripreme.:))
ОдговориИзбришиDobra ideja, jer piletina pripada "lakim" mesištima, a to je danas, i ne samo danas, veoma važna stavka, koju vezujemo za naše zdravlje! Ova varijanta mi se izuzetno svidja, medjutim - već sam nabavio šunku (slavim pre Vas), kobasice, jaja, hren ljuti, itd. itd! No, koliko već sledeće nedelje ću svakako želeti na stolu našto u tvom stilu. Lepi pozdravi!
ОдговориИзбришиSuper praznicna ideja. Prekrasano izgleda.
ОдговориИзбришиBaš sam nedavno probala nešto slično šta me jako oduševilo. Divan recept!
ОдговориИзбришиJako dobro ! Volim ovakvu kombinaciju i jako ukusno i lijepo izgleda !
ОдговориИзбриши