понедељак, 19. март 2012.

Ružice sa orasima i jabukama


Ovo su kolači, po meni samo za zimu.
Nekako mi njihova kaloričnost uopšte ne ide uz lepo vreme, visoke temperature.
Prže se u ulju, kao krofne i tada morate paziti da vam se ružice ne odviju prilikom pečenja...ali polako idemo redom.

Potrebno je:
3 jajeta
2dcl vode
2dcl mleka
1 kvasac 20g
5 kašika šećera
4 kašike ulja
1 kašika Praška za pecivo
rendana kora od 1 limuna
oko 1kg brašna
Fil
200g oraha
100g šećera
meda
cimeta
5-7 jabuka zlatni delišes
prah šećer za posipanje
ulje za prženje
Priprema Ružica
Priprema:
U malo mlakog mleka razmutiti kvasac te kad zapeni sa ostalim sastojcima zamesiti testo.
Kada pravim ovakvo dizano testo, uglavnom zamesim da bude mekano, ali da se ne lepi za ruke.
Ostaviti ga 1h u sudu, da se odmori i nadodje.
Potom pobrašnjaviti površinu na kojoj će te raditi sa brašnom i testo premesite i podelite na dva dela.
Oba dela oblikujte u loptu, te razvoklagijajte na debljinu oko 1-2cm.
Preko testa narendajte jabuke, dodajte mlevene orahe, med i šećer.
Ja to uglavnom radim "od oka" 
Uvijte u roladu i isecite na  rolne-kao na fotografiji pripreme.
U šerpu u kojoj i inače pečete krofne sipajte ulja i zagrejte.
Kada se ulje zagreje smanjite temperaturu pečenja i stavite vrlo polako jednu po jednu ružicu.
Uglavnom pečem po tri komada.
Ne mojte je previše drmati i okretati da se ne bi rasula.
Potom je samo još jednom okrenite na drugu stranu kada vidite da je dobila lepu zlatnu boju sa one strane u koju ste je stavili prvo da se peče.
Vdite ih kulinarskom mrežom za pečenje i ocedite na papirnom ubrusu.
Pospite potom prah šećer po njima.
Preukusne su i vrlo aromatične!
Prijatno!!!

11 коментара:

  1. baš su krasne, meni neovisno o godišnjem dobu :)

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман19. март 2012. 13:21

    ovo mi je umjetnost za napraviti, stvarno svaka čast da ti se ružice ne odmotaju, probat ću jednom

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala, moram priznati da su mi se dve i odvile, samo zato što sam bila nestrpljiva i pipkala ih non stop viljuškom..:)

    ОдговориИзбриши
  4. Dobro izgledaju, postoje razne verzije ružica, ja sam ih pekla u rerni a na ulju, još nisam probala da pržim, a probaću!

    ОдговориИзбриши
  5. Nisam ih probala ovakve,a izgledaju super.
    Bas mi se svidja tvoj tanjir sa prve slike :)

    ОдговориИзбриши
  6. Krasne su. I meni je to nekako "zimski recept".

    ОдговориИзбриши
  7. Meni su dizana tijesta nekako rezervirana za hladnije dane, ali svejedno ne bih odbila ove ružice da mi ih netko ponudi

    ОдговориИзбриши
  8. Da, i meni su przeni kolaci ili sta god nekako rezervisani za hladne dane!hvala svima!

    ОдговориИзбриши
  9. Mmmm, obožavam kolačiće s jabukama i orasima. Baš divno izgledaju.

    ОдговориИзбриши
  10. Nisam još jela pržene u ulju, kod nas se tradicionalno peku u pećnici ili kao prhke ili kao mekše (varijanta s kvascem) i radimo jih tradicionalno za Uskrs ili Božić. Vera, ovo mi zvuči očaravajuće :)

    ОдговориИзбриши
  11. Odlično si ih ispržila u ulju i da su ostale ovako lijepe i sve jednake. Ja za sada poznajem samo one iz pećnice, a za ove vjerujem da su ukusne i aromatične. Bilježim pa jednom probam.

    ОдговориИзбриши