петак, 24. фебруар 2012.

Sečenica sa sirom

Ovo je recept koji me je iskreno privukao najviše zbog imena: SEČENICA , to mi nekako zvuči onako, da moraš da se potrudiš da ga napraviš, da mesiš kore ceo dan, zabrljaš celu kujnu od brašna...i kada te zabolu ruke od oklagije onda odustaneš.....
Ja tu odma onako zamislim neku baku koja  po vasceli dan seče ovu pitu i rasteže koru...i tako...
Ali nije bas tako komplikovano , za dobrih sat vremena će te ga napraviti i uz to ima i sira!


Potrebno je:
5 čaša brašna čaše su od 2dcl
1/2 kocke kvasca
3 kašičice soli
voda
ulje, mast
od prilike 1dcl ulja...možete kombinovati i 1dcl jogurta pa dodavati vode po potrebi.
oko 200gr sira i  i jedna kisela  pavlaka

Priprema:
Od brašna, soli, kvasca i vode zamesiti testo srednje tvrdoće.
Šta znači srednja tvrdoća:
-testo nije tvrdo ko kamen
-testo se ne lepi za ruke


Testo se podeli na 10 delova.Svaki deo premesiti u lopticu.


Svaku lopticu razvući oklagijom.
Po 2 kruga spojiti uljem ili narendanim margarinom.

Tako se dobije  5 kora.

Tepsiju promera od 25-28cm nauljiti.
Svaku tu spojenu koru još dodatno razvući oklagijom veličine tepsije.
Pa u tepsiju staviti prvu koru.
Premazati kiselom pavlakom i od gore "pobacati" sir.
Najbolje da sir bude tvrdji-slan
Tako sa svim korama. Zadnja se ne posipa sirom.

Gotovu pitu premazati uljem ili otopljenim margarinom,
Iseći oštrim nožem na kocke.
Najbolje da odstoji bar 30 minuta pre pečenja.
Peći na 180C oko 30-40 min.
Dok ne porumeni.

38 коментара:

  1. Dok sam čitala, sve vreme sam razmišljala da ovo sutra napravim za doručak. Ali me mrzi da ustajem toliko rano da razvlačim pitu, ipak će biti za večeru :)

    ОдговориИзбриши
  2. Obožavam pite ali se nikada do sada nisam odvažila da probam da napravim kore. Uvek sam zamišljala da je to neka duga i teška rabota. Tvoj post me je ohrabrio da pokušam. Hvala :) Prelepo izgleda a u opšte ne sumnjam da je i ukusna.

    ОдговориИзбриши
  3. Jao ove katmer i slicne kore mi nikako ne idu od ruke, uvijek ma koliko se trudila ispadnu predebele. Zato secenica ostaje samo recept, sto se mene tice...:(, a bas ti je dobro ispala!

    ОдговориИзбриши
  4. Jako fino izgleda, eto taman pomislim da cu malo da odmorim od peciva a ti onda postavis ovakav receptic, moracu da isprobam prvom prilikom.;)))

    ОдговориИзбриши
  5. Ovo je fenomenalno! Kako ja volim ovakve stvari...hvala ti za recept!

    ОдговориИзбриши
  6. Strava, baš volim ovakva testa :) Obožavam kad me ujutru mama dočeka sa vrelom tepsijom ovako nečega - moraću da joj prosledim i ovaj recept :)

    ОдговориИзбриши
  7. E stvarno je predobra. Vrijedilo je svake minute utrošene za njenu izradu!

    ОдговориИзбриши
  8. Jako volim sve vrste pita sa sirom, ali bas sve... :) Ovo je odlicno i sigurno cu probati! Hvala na preporuci.

    ОдговориИзбриши
  9. Izgleda neodoljivo! Je li ovo prije pečenja na svakoj komadu pite po jedna kockica maslaca ili sira? Svidjaju mi se te svijetle flekice na sredini svakog ispečenog parčeta...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga, bilo je slucajno, odnosno po mojoj ideji sam stavila kockice margarina kao da bude socnija.I nisam pogresila, inace da znas da sam i ja primetila da su to bas interesantni kruzici...

      Избриши
  10. Pošalji malo, ajd' budi dobra! Divno izgleda, ali to su sve recepti koje spremam za penziju kada ću imati puno vremena (ako ćemo smjeti takvo što jesti):))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja sam imala slobodan dan pa sam se malo upustila u pravljenje inace bas treba odvojiti dan da se napravi kako treba!

      Избриши
  11. odličan recept... vruće sa jogurtom... uživancija :D

    ОдговориИзбриши
  12. Ovo mi liči na katmer pitu, a radila sam dve verzije i jako mi se dopadaju. Ne može da omane, sigurno.

    ОдговориИзбриши
  13. Napravih ja sečenicu, razvukoh kore prvi put u životu. Pita je odlična, nemam šta da joj zamerim. Ja sam pravila s mašću umesto s uljem, osim toga sam ređala sir i spanać, a pavlaku sam preskočila jer je spanać već bio dovoljno vodenast, pa nisam htela da stavljam još nešto što bi vlažilo kore da ne ostanu sirove. Elem, za sve vas koji zazirete od razvlačenja kora: ako ćete negde da počnete, probajte s ovim receptom. Ovo nisu klasične kore, u njima ima kvasca, veoma su elastične i ne cepaju se. Ne moraju mnogo da se razvlače, veoma je zahvalno testo, radi se samo oklagijom. Samo hrabro napred! Hvala, Vera!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nemas pojma koliko mi je drago da si pravila!I da si zadovoljna, nego posalji mi slikicu da je stavim na stranicu i linkujem tvoju stranicu.tnx!

      Избриши
    2. Vera, ostavila sam slike na Facebooku, tagovala sam te da možeš lako da ih nađeš. Slobodno ih skini odande. Hvala tebi na lepom receptu.

      Избриши
  14. Vera ovo jako , ali baš jako dobro izgleda !! Bilježim i pravim curama kada otiđem u Dbk, sigurna sam da će nam se svima svidjeti !

    ОдговориИзбриши
  15. strašno privlačno izgleda ova pita, mora da je jako fina

    ОдговориИзбриши
  16. Nasmijao me ovaj dio di mijesiš dok te ruke ne zabole :) Nemam riječi, sve su cure već kazale, divna pita Vera :D

    ОдговориИзбриши
  17. This is a great recipe. I made it. Thanks!

    ОдговориИзбриши
  18. Анониман15. март 2014. 15:47

    Sirkaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, jelo iz detinjstva. Pravim je skoro pa isto..

    ОдговориИзбриши
  19. Upravo smazana, divno, ide u omiljene recepte❤️

    ОдговориИзбриши