Prvo se treba upoznati sa delovima goveđeg mesa-govedine
To su: file, rozbif, gornji deo rebra, greben, vratina, prednji deo rebra, grudi (prsa), rebra, trbušnica, kuk, but, gornji deo buta , plećka (lopatica) i crni but.
Šta ja koristim?
Pečenicu- jer se smatra najmekšim mesom na govečetu i to za pečenje, zatim za šnicle, za bifteke i uz raznorazne umake. Ako meso od pečenice isečemo na komade i pržimo na masti, dobićemo biftek.
Gornji deo buta koristi se za supu.
Bela pečenica koristi se za kombinovanje sa raznim umacima i za barenje. Ne koristi se za šnicle jer je tvrdo meso, ali se može kuvati i peći.
Šol je meso koje se nalazi u unutrašnjosti buta, a najmekše meso u šolu je file ("ruža") i pogodno je za šnicle.
Lopatica je tvrdo meso i ima dosta žila, a deli se na više delova. Najbolje parče nalazi se na donjem delu lopatice i služi za kuvanje.
Grudni vrh ili špic grudi ima mekano i masno meso i pretežno se koristi za supu.
Kolenica se koristi pretežno za gulaš.
Srednje slabine s rebrima koriste se za razna kuvana jela i to meso je izuzetno masno i mekano.
Mekane slabine su takodje mekano meso i sočno koje se koristi isto za kuvanje.
Trbušina je donji deo trbuha i to meso je meko ali nemasno i najčešće se koristi za supe.
Vrat je mekano i masno meso i koristi se za ćevap, đuveč i drugo.
To bi bili svi delovi goveđeg mesa kojie ljudi u svojoj ishrani koriste na razne načine i u razne svrhe.
izvor*
Potrebno je:
800 g telećeg mesa
1 šargarepa,
1 glavica crnog luka,
1 praziluk,
1/2 lista celera,
1/2 kašičice soli,
malo sušenog timijana,
1 l pilećeg bujona-supe,
3 kašike putera,
2 kašike brašna,
1 žumance,
1/2 šolje slatke pavlake,
biber po ukusu,
2 kašike svežeg ruzmarina
Priprema:
Meso začiniti solju i timjanom, pa u 3/4 l bujona sa povrćem, kuvati 60 minuta. Izvaditi meso i povrće i ostaviti na toplom. U šerpu dodati ostatak bujona i kuvati dok ne ispari polovina. Brašno propržiti u puteru, dodati bujon i prokuvati uz mešanje. Dodati pavlaku, začiniti, dodati meso i prokuvati na veoma niskoj temperaturi 10 minuta. Posuti ruzmarinom i servirati.
govedinu rijeđe koristim ali je volim, ovako pripremljena bi mi se jako dopala
ОдговориИзбришиhvala ti na sažetku, ne kuham mnogo s mesom pa je meni to uvijek poučno i zanimljivo. Recept je krasan!
ОдговориИзбришиDivan ručak! Nisam stručnjak po pitanju mesa,hvala na objašnjenju.
ОдговориИзбришиOdličan uvod. to se nitko ne sjeti ili ne zna, pa tako ni ja, dođeš mesaru i kažeš; molim dva šnicla, i gotovo. Frikase - mesni klasik, i savršen ti je, baš famozno.
ОдговориИзбришиPametan post!
ОдговориИзбришиOvaj sosič ti je fenomenalan. Moram priznati da se mnogo ne razumem u delove mesa i da se obično držim proverenog. Problem nastaje kad nekog mesara pitaš da ti nešto obradi kako ti želiš, a oni te samo pogledaju ispod oka kao da tražiš da ti roman napišu u mesari. Dobra edukacija.
ОдговориИзбришиHvala na savjetu, uvod ti je divan i jako koristan obzirom da govedinu koristim samo za Pašticadu. Nisam jela nešto slično ovom, jako mi je zanimljivo i predivno izgleda!
ОдговориИзбришиKratko i jasno! Takvi recepti su najbolji i najukusniji, bez mnogo filozofije i dodataka. Predivno izgleda na tanjiru, ogladnela sam gledajući!
ОдговориИзбришиIma Dunja pravo i ja samo mesaru kažem što hoću i on mi pripremi a trebam se i ja pripremiti, divan ručak.
ОдговориИзбришиOdličan i poučan uvod. Ja sam isto od onih koji mesaru kažu što im treba ili kažem što želim napraviti pa mi on odabere komad mesa koji donesem doma.
ОдговориИзбришиGovedina ovako pripremljena odlično izgleda, i meso i sos su super !
Čarobno izgleda, fotka je prelepa :)))
ОдговориИзбриши