Pre par dana smo na poslu pričali o tome koja nam je omiljena hrana, odnosno šta najviše, ali baš najviše volimo da jedemo.
Nisam nikada razmišljača o tome, ali mi je prvo na pamet palo "rezanci sa makom".
Onda mi je koleginica naravno prebacila u sislu "zato što si vojvođanka", i to svi kažu, ali ja zaista , baš baš ne mogu da zamislim ništa lepše, ništa ukusnije od toplih rezanaca sa makom.
U stvari ne mogu da zamislim ni jedan lepši niti ukusniji kolač od kolača sa makom, i mirisom limuna, ni jedan fil mi nije ukusniji od bogatog nadeva Makovnjače, pa Kuglof sa makom i puterom, pa kolačići sa celim zrnom maka koji krckaju, pa slane kiflice posute zrnom maka, mak i sir su isto božanstvena kombinacija, ...
Ne nije zato što sam vojvođanka, ali mak baš volEm :)
Kod ovih slatkih kiflica je vrlo važno a i spada u neko "ne pisano " pravilo, da se moraju napraviti dva-tri dana pre posluživanja, kako bi se vašim gostima roščići topili u ustima.
Ovaj recept spada u one bakine recepte sa malo sastojaka, i one recepte koji su za svaku kuču specifični i čuvaju se kao "oči u glavi". Ja sam ga malo izmenila i to na način što sam mast zamenila maslacem, i iako sam često na "strani" masti, ovog puta ističem da je bolje roščiće praviti sa maslacem jer se meni lično manje "šire" kad se peku.
U koliko se ipak odlučite za mast, stavite pola mere predviđene za margarin.
Ukrašavanje:
Vanil šećer ili možete krajeve umakati u otopljenu čokoladu.
Potrebno je:
Sastojci:
250 grama maslaca
250 grama brašna
100 grama prah-šećera
200 grama samlevenog maka
50g maka u zrnu
1 vanil šećer
i još
šećera u prahu + vanilin šećera za posuti
Priprema:
Puter/maslac izraditi sa prah šećerom, dodati brašno i mak. Rukom mesiti, polako da se sve sjedini kako se kiflice ne bi raspadale pri pečenju.
Pleh za pečenje obložiti pek papirom.
Od testa praviti roščiće/male kiflice i ti tako da vadite po malo testa i prvo oblikujete kuglu a onda izvaljate u kiflicu/polumesec.
i još
šećera u prahu + vanilin šećera za posuti
Puter/maslac izraditi sa prah šećerom, dodati brašno i mak. Rukom mesiti, polako da se sve sjedini kako se kiflice ne bi raspadale pri pečenju.
Pleh za pečenje obložiti pek papirom.
Od testa praviti roščiće/male kiflice i ti tako da vadite po malo testa i prvo oblikujete kuglu a onda izvaljate u kiflicu/polumesec.
Redjati u pleh
Kako?
Gledati da sviiroščići budu podjednaki prvenstveno zbog pečenja.
Peći na 180°C tako da ostanu svetli -oko 15 min
Dok su još vrući uvaljati ih u prah šećer pomešan s vanilin-šećerom.
Kako?
Gledati da sviiroščići budu podjednaki prvenstveno zbog pečenja.
Peći na 180°C tako da ostanu svetli -oko 15 min
Dok su još vrući uvaljati ih u prah šećer pomešan s vanilin-šećerom.
Ja ću ponovo, onako kratko reći: FINO!
ОдговориИзбришиSlažem se kratko i jasno: fino i slatko!
ОдговориИзбришиLijep pozdrav i veseli blagdani!:)
Vera, ja se uvek mnogo obradujem kad ti postuješ neki recept s makom. A ovo su još omiljeni keksi mog deteta (u varijanti bez maka). Napraviću joj, da ima šta da gricka za praznike...
ОдговориИзбришиMmmmm, slika govori sve, prhke i jaaako fine...Odlično!
ОдговориИзбришиHvala vam drage mojei tebi Dragi Stevo!
ОдговориИзбришиvolim ove roščiće. krasni su i želim ti lijepe blagdane!
ОдговориИзбришиOvo su pravi roščići za mene!
ОдговориИзбришиMak,super!Malo drugačija verzija ovih kiflica.
ОдговориИзбришиOdlično izgledaju i moram priznati da se dvoumim između masti i putera... Inače, dopada mi se novo zaglavlje.
ОдговориИзбришиDivni roscici i fotke!
ОдговориИзбришиJako su lepe, posebno na tvojim fotkama! :) Mnogo volim mak i bas je super sto si ga dodala u ove roscice. Verovala ili ne, ja ih nikada nisam pravila, ali moram to ispraviti... :)
ОдговориИзбришиVolim ovakve kolacice!!Jos u kombinaciji sa makom,mmmm...:))
ОдговориИзбриши