уторак, 8. новембар 2011.

Jesenja prhka "štrudlica" sa pekmezom i cimetom

Ovo je po nazivu štrudlica, a da to nije!
Jedna je od onih brzinskih naninih recepata, jesenjih, ja to tako zovem kada više volimo da se popodne šetamo ulicama varoši nego da sedimo kod kuće i pečemo pite...:)
Cimet, domaći pekmez, lišće raznih boja.....Uživajmo još malo u ovim prelepim danima, jer će nam uskoro nestati u minusu zime!
Za koricu je potrebno:
2 šolje glatkog brašna šilje od 2dcl

200 g maslaca
2 kašike kristal šećera

6-8kasika hladne vode
Ako volite cimet jako, jako, dodajte i u testo jednu kasiku.
Nadev:
Domaći pekmez od kajsije
Cimet
Od gore:
Kristal šećer, cimet
Priprema:
  Maslac I Brasno izradimo zicom,dok ne bude potpuno softan.Dodamo vodu I umesimo rukama glatko testo.Podelimo ga na dva dela ili tri sve zavisi koliko štrudlica želite,odnosno koju veličinu želite.

 Na pek papiru oklagijom razvijemo pravougaonik.
Premažemo bogato pekmezom od kajsija.
Polako i uz pomoć pek papira uvijemo i sa jedne i sa druge strane.
Strudlice sam pekla nekih 20 tak minuta.
Još onako vruće sam posula cimetom i šećerom.
Malo Novosadske jeseni u "purple" boji...:)
I naravno simbol Novog Sada-Petrovaradinska Tvrdjava!

20 коментара:

  1. Divne su ti ove strudlice, pa mozes onako fino da odlomis komadic, grickas i uzivas dok sedis negde na klupici na keju.:)) puno te pozdravljam...

    ОдговориИзбриши
  2. Ubi me, Vera. Obožavam ovakve kolače, kad počnem ne znam šta je dosta.

    ОдговориИзбриши
  3. Volim cimet jako,jako,jako,a i volim i ovakve strudle.

    ОдговориИзбриши
  4. Kod tebe je uvijek nešto fino i mirisno kao što su i ove štrudlice. Odlična slastica koja ostavlja vremena i za šetnju gradom, bolje ne može !

    ОдговориИзбриши
  5. Nema ljepšeg mirisa od cimeta kad su kolači u pitanju, a kad je ukomponiran uz domaći pekmez, užitak za nepce je zagarantiran.

    ОдговориИзбриши
  6. Cimet i njegov egzotican i senzualan miris i ja jako volim.Kako se uspavala tvrdjava u magli:)

    ОдговориИзбриши
  7. Kakve divne meditativne fotografije, a štrudlica mi se jako dopada.

    ОдговориИзбриши
  8. Joj, srudlica mi se jako svidja...a fotke su predivne!

    ОдговориИзбриши
  9. Volim ovakve brzinske, svakodnevne kolače, domaće slatko na kraju ručka. Divno izgleda i sigurno je odlična. Fotke Novog Sada su posebne - tamo sam bila jako, jako davno, poslovno i stoga nisam vidjela baš puno. Svejedno, učinio mi se jako lijepim i ugodnim za život.

    ОдговориИзбриши
  10. Gotovo da mogu da osetim miris! Ovaj pekmez od kajsije tako dobro izgleda!

    ОдговориИзбриши
  11. još jedan divan kolač kod tebe, jako mi se dopada, a slike su ti isto divne

    ОдговориИзбриши
  12. Jako volim vakve stare dobre provjerene recepte. Krasne fotke.

    ОдговориИзбриши
  13. prelepa i bukmarkovana!
    jedino mi ovaj dzemic fali posto mama ove godine nije pravila, pa cu morati da kupim "bakinu tajnu"

    ОдговориИзбриши
  14. Hvala vam, strudlica je zaista predobra i meni lično bas zbog te kiselkatosti pekmeza mnogo ukusna!

    ОдговориИзбриши
  15. U Novom Sadu sam bila i naravno posjetila tvrđavu.
    Ova štrudla izgleda vrhunski

    ОдговориИзбриши
  16. Dopada mi se rusticni izgled tvoje strudle i dodatak cimeta koji obozavam!

    ОдговориИзбриши
  17. Bas sam nedavno bila u Novome Sadu:) Oduševila me je tvrdjava...
    Tvoja štrudlica rekla bih da miriše na jesen. Čista esencija jeseni:)

    ОдговориИзбриши
  18. Divna slikica Novog Sada a pita puna obožavanog cimeta.

    ОдговориИзбриши